İngiltere Milli Sağlık Servisi’nde hastalara ırkçılık raporu

Dr. Berna Bridge

Dr. Berna Bridge

Köşe Yazısı

Uzun yıllardır etnik azınlık olanların uygun sağaltıma ulaşmada, ayrımcı tutumlarla karşılaşmalarında, NHS sistemine eksik bilgi girilmesinde, sağlık gereksinmelerinin ertelenmesinde, gecikmesinde NHS personeli tarafından ırkçı tutumlarla karşılaştıkları görülüyor.

İngiliz The Guardian Gazetesi’nden sağlık editörü Andrew Gregory’nin haberine göre Birleşik Krallık Milli Sağlık Servisi’nin (NHS) yaptığı bir araştırmaya göre BAME diye anılan eski sömürgelerden gelen göçmen ve ülkede azınlık olan Afrikalı, Hintli, Pakistanlı, Uzak Doğulu Britanya vatandaşlarının aldığı sağlık hizmetlerinde de ırkçılığa dayalı eşitsizlik yapıldığı ortaya çıktı. Geçen hafta yayınlanan bir araştırmada sağlık hizmetlerinde çalışan doktor, hemşire gibi azınlık görevlilerinin ırkçılık ile karşılaştığı açıklanmıştı. Bu hafta yayınlanan araştırmada ise azınlık grubunda bulunan etnik olarak beyaz, sarışın olmayan hastaların da ırkçılıkla, ayrımcılıkla karşılaştığı ve daha az hizmet aldıkları, yaşamlarının tehlikede olduğu açıklamalara eklendi. Raporun yazarları tutarlı, düzenli bir ayrımcılık ve eşitsizlik olduğunu, bu eşitsizliğin de hastaların sağlığını olumsuz etkilediğini, sistemde radikal bir iyileştirmenin gerekli olduğunu, bu eşitsizliğin geniş, yaygın, sürekli olduğunu ve milyonlarca kişiyi etkilediğini belirtti. Rapor ırkçılık, ırka bağlı ayrımcılık, küçümseme, önemsememe, ötekileştirme, sağlık hizmetlerine ulaşmada engellerin uzun yıllardır bu azınlık grubu olumsuz etkilediğini ve sağlıktaki ayrımcılığın gerçek boyutunu gösterdiğini açıkladı.
Bu ırkçı ayrımcılığın doğumdan ölüme yaşamın her aşamasında çocuk, kadın, erkekler için ayrı ayrı sürdüğünü, net, açık, sürekli, ikna edici olduğunu, buna karşın NHS’in bu konuyu iyileştirmek için elle tutulur bir değişim getirecek hiçbir adım atmadığını açıklayan The Guardian Gazetesi 166 sayfalık raporun bu hafta yayımlanacağını yazdı. Manchester Üniversitesi’nin yaptığı bu araştırma sağlık sisteminin azınlık, göçmen olan bu gruba ne kadar yıkıcı etkide bulunduğunu gösterdi.
Ruh sağlığından, anne-çocuk sağlığına daha önce de bu haksızlığa değinilmesine karşın her alanda aksamaların sürdüğü kaydedildi. 2020’de kurulan bağımsız “NHS Irk ve Sağlık Gözlem Direktörü” Habib Naqvi, “sağlık sistemimizdeki boşlukları, haksızlıkları ve eşitsizleri, bu boşlukların nasıl doldurulacağını belirleyen ve radikal bir adıma gereksinme olduğunu belirleyen kapsamlı bir çalışma yaptık. Kovid pandemisi bu azınlık grubu çok olumsuz etkiledi, orantısız bir yaşam kaybına neden oldu, sağlık sisteminin içine işlemiş eşitsizlikle ilgili yeni soruları gündeme getirdi, bu gözlemlerimiz liderleri bu konuda acil hareket etmeye çağırıyor.” dedi.
Naqvi, “Bu rapor etnik sağlık eşitsizliğinin boğucu izlerini analiz eden ilk rapor” diye ekledi. The Guardian Gazetesi’ne göre bu sonuçlar “şok edici.” Rapor sağlık hizmetine ulaşmada, ulaştıktan sonraki süreçte, deneyimde ve sağaltım sonucu iyileşmede yapısal, kurumsal, kişisel ırkçı kökler olduğunu belirtiyor. Çok uzun yıllardır etnik azınlık olanların uygun sağaltıma ulaşmada, ayrımcı tutumlarla karşılaşmalarında, NHS sistemine eksik bilgi girilmesinde, sağlık gereksinmelerinin ertelenmesinde NHS personeli tarafından ırkçı tutumlarla karşılaştıkları görülüyor.
Bir yıl süren araştırmayı Birleşik Krallık’ın etnik ve dini ayrımcılık araştırmalarında lider kurumu olan “Etnik Dinamikler Merkezi”nden Manchester Üniversitesi’nde Sosyoloji hocası olan Dharmi Kapadia yönetti, 13 bin yazı okudu, sayısız insanla söyleşi yaptı. Söyleşi yaptığı kişiler arasında NHS doktorları, personeli, hastalar, karar verici politikacılar vardı ve her gün, günlük ırkçılık olayları olduğunu belirlediğini açıkladı.
Irkçılığa örnek olarak bu ülkedeki sistemde, her hastanın uzman doktora ulaşabilmesi için bağlı olduğu sağlık ocağındaki doktor tarafından gereksinmeye göre uzman doktora yollandığını, hastanın doğrudan uzman doktora gidemediğini ve pratisyen sağlık ocağı doktorlarının etnik azınlık olan hastaları uzman doktora yollamada ayrımcı olduğu, engel olduğu, beyazları hemen yollarken etnik azınlığı yollamadıkları ve tedaviyi böylece geciktirdiğini söyledi. Raporda bu tür birçok örnek yer almakta.

# sağlık # doktor # rapor