Cezayir Aksungur İHA sipariş etti: Bir çok ülkenin de ilgi alanında

Milli imkanlarla üretilen İHA ve SİHA’lara yabancı ülkelerden ilgi artıyor. Cezayir, ABD ve Yunanistan’ın zırhlı araç çıkarmasını tespit eden Aksungur’dan 6 tane sipariş verdi. Kazakistan ve Tunus'un ardından Malezya'ya ANKA tedarik edildi.

Türkiye, milli savunma sanayide atılımlara devam ediyor. ABD’nin ambargoları ve tehditleri, savunma sanayinin gelişmesine katkı sunuyor.

Türkiye’nin geliştirdiği İnsansız ve Silahlı İnsansız Hava Araçları, dünyada ses getiriyor. Son olarak ABD ve Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki adalara zırhlı araç çıkarmasına ait fotoğraflar, TUSAŞ’ın ürettiği Aksungur İHA tarafından çekildi.

Aksungur, başka ülkelerin de dikkatini çekiyor. 2 Afrika ülkesine ihraç edilmesi planlanan Aksungur’u son olarak Cezayir sipariş verdi. Cezayir, altı adet Aksungur SİHA alacak. Aksungur’un ilk alıcısının Cezayir olmadığı biliniyor.

Aksungur’un uzun havada kalış süresiyle Cezayir’e kıyıları için düşük maliyetli bir deniz karakol kabiliyeti de sağlaması bekleniyor.

TUSAŞ’ın geliştirdiği ANKA SİHA’ya da ilgi oldukça yoğun. Kazakistan ve Tunus'un ardından Malezya'ya ANKA tedarik edildi. Malezya Savunma Bakanlığı ile TUSAŞ arasında sözleşmenin yakında imzalanması bekleniyor.

Türkiye’nin terörle mücadelesinde İHA ve SİHA’ları etkin bir şekilde kullanması da ülkelerin dikkatini çekiyor. Bir Güney Amerika ülkesinin asimetrik harp ve terörle mücadelede kullanılmak için geliştirilen vurucu insansız hava aracı Kargu’yu satın aldığı öğrenildi.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret Anonim Şirketi’nin geliştirdiği Kargu’nun, uyuşturucu ile mücadelede kullanılmak için alındığı belirtildi. 2018 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren Kargu, jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından da kullanılıyor.

ANKA, Bayraktar TB2 ve KARAYEL tipi Türk SİHA’ları, Türk güvenlik birimlerine ek olarak Katar, Ukrayna, Libya, Azerbaycan ve Suudi Arabistan tarafından aktif olarak kullanılıyor. Polonya, Bayraktar TB2 tedariki için Ankara ile mutabık kalırken, Macaristan ve Arnavutluk’un da yerli sistemleri satın almak için görüşmeler yürüttüğü biliniyor.

# iha # siha # bayraktar tb2 # tusaş # cezayir # aksungur # malezya