Çin'in 5. nesil savaş uçağı: J-20 nam-ı diğer Güçlü Ejderha

Çin'in J-20 hayalet savaş uçakları, Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti, Zhuhai Şehrinde 8-13 Kasım tarihleri arasında yapılması planlanan 14. Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda veya Airshow China 2022'de sergilenecek.

J-20, Çin'in beşinci nesil orta ve uzun menzilli savaş uçağıdır. İlk uçuşunu 2011'de yaptı ve ilk kez 2016'da Zhuhai'deki 11. Airshow China'da halka gösterildi.

J-20'nin ana gövde bölümü yaklaşık 21 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğindedir. İnce gövdesi ve kanat tasarımı, süpersonik uçuşlar sırasında uçağın karşılaştığı direnci azaltır. Tam hareketli dikey kuyruğunun esnekliği, aynı zamanda olağanüstü süpersonik manevra kabiliyeti sunar.

J-20, daha uzun bir algılama aralığına sahip havadan aktif faz dizili radarla donatılmıştır, aynı zamanda bir fotoelektrik hedefleme sistemi ve bir fotoelektrik dağıtılmış açıklık sistemi ile donatılmıştır. Her iki sistem de yabancı askeri uçakları tanımlayabiliyor ve bir araya getirildiğinde, ilgili yetenekleri artırılıyor.

Karıştırılmış kanat-gövde tasarımı, gövde ile kanat arasındaki geçişi pürüzsüz hale getirir ve kanat ile gövde arasındaki açısal yansıma etkisini azaltarak düşman radarının algılamasını zorlaştırır. J-20'nin yerleşik şarjör tasarımı, radarlardan kaçınmasına da yardımcı olur.

Jetin gövdesinde kullanılan malzemeler, düşman radarından yayılan elektromanyetik dalgaları etkili bir şekilde emerek tespit edilmesini zorlaştırdıkları için görünmezlik kalitesine de katkıda bulunur.

Uçağın motoru, Çin'in bağımsız fikri mülkiyet haklarına sahip ilk turbofan motorudur ve J-20'ye daha güçlü itiş gücü sağlar ve daha yüksek, daha hızlı ve daha uzağa uçmasına yardımcı olur.

# çin # savaş uçağı # Çin J20 jet