Sanat ve sporla dolu 2022'de neler oldu?

Türkiye; kültür, sanat ve spor alanında başarı dolu bir yılı geride bıraktı. Milli sporcularımız dünya, Avrupa, Akdeniz Oyunları ve diğer organizasyonlarda yüzlerce madalya ile ülkeye geri dönerken yurdun dört bir yanında da Türkiye Kültür Yolu Festivalleri ile sanat şöleni yaşandı.

Milli sporcular 2022’nin ilk 6 ayında uluslararası arenada adeta madalyalara ambargo koydular. Türkiye, 2022 yılının gelmesiyle birlikte spor alanlarında birbiri ardına şampiyonluklar elde ederek, zirveden inmedi.

Branş sporlarında milliler, 6 aylık dönem içerisinde katıldıkları dünya, Avrupa, Akdeniz Oyunları, balkan şampiyonaları ve diğer organizasyonlarda 774’ü altın, 801’i gümüş ve 1057’si bronz madalya olmak üzere toplam 2 bin 632 madalya kazanarak Türkiye’ye büyük gurur yaşattılar.

Türk sporcular hem takım sporlarında hem de bireysel yarışmalarda şampiyonluklar, altın madalyalar kazanırken, Avrupa ve dünyanın en iyileri arasına girdi.

Kadın boksörler Ayşe Çağırır, Buse Naz Çakıroğlu, Hatice Akbaş, Busenaz Sürmeneli, Şennur Demir dünya şampiyonu oldu.

Seren Ay Çetin, WBC (Dünya Boks Konseyi) gümüş kemerin sahibi olarak Türkiye profesyonel kadın boks tarihinde ilke imza attı.

Türkiye, İngiltere'de düzenlenen Avrupa Tekvando ve Para Tekvando Şampiyonası'nda toplam 9 altın, 5 gümüş, 5 bronz madalya ile zirvede yer aldı.

Türk güreşçiler, 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda kürsüden inmedi. 2 altın, 1 gümüş, 1 bronz madalya alan kadın güreşçiler Avrupa Şampiyonu, 2 altın, 1 gümüş, 3 bronz kazanan serbest, 3 altın, 1 gümüş, 3 bronz alan grekoromen takımları Avrupa ikincisi oldu.

Brezilya'nın ev sahipliğinde gerçekleşen 24'üncü İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'na 138 sporcuyla katılan Türkiye, 8 altın, 18 gümüş, 17 bronz toplam 43 madalya elde etti.

Ampute Futbol Milli Takımı, 2022 Ampute Dünya Kupası finalinde Angola’yı 4 – 1 mağlup ederek tarihinde ilk defa dünya şampiyonu oldu

Eczacıbaşı Dynavit, CEV Kupası finali ikinci maçında deplasmanda Almanya'nın Allianz MTV Stuttgart takımını 3-1 yenerek şampiyonluğa ulaştı. Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı ise sezondaki tüm kupaları silip süpürdü. 5 kupa ile sezonu kapatarak rekora imza attı.

Yüzücü Aysu Türkoğlu Manş Denizi’ni geçen en genç Türk yüzücü unvanını kazandı

THY Avrupa Ligini ikinci kez üst üste kazanan Anadolu Efes, bu başarıya ulaşan ilk Türk takımı oldu

Süper Lig 2021-2022 sezonunda ligin bitimine 3 hafta kala Trabzonspor şampiyonluğunu ilan etti. Bordo-mavililerin 38 yıllık şampiyonluk hasreti böylelikle son buldu

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hayata geçirilen "Türkiye Kültür Yolu Festivalleri" ile birçok kurum ve kuruluşun düzenlendiği konser, tiyatro, opera, dans ve edebiyat festivalleri, sanatseverlerin sanatla dolu dolu bir yıl yaşamasına olanak sağladı.

İstanbul ve Ankara bir yılda iki kez Kültür Yolu Festivali'ni ağırladı. . İlkbahar dönemindeki festival, 84 mekanda 1500'den fazla etkinliği ve 6 bin 453 sanatçıyı konuk etti. Festivalin 1-23 Ekim'de gerçekleşen sonbahar döneminde ise 51 mekanda, binden fazla etkinlik düzenlendi, 6 binden fazla sanatçı izleyiciyle buluştu.

Diyarbakır'da 8-16 Ekim'de yapılan "Sur Kültür Yolu Festivali" kapsamında 600'den fazla etkinlik gerçekleştirildi. 2 binin üzerinde sanatçının konuk olduğu festival, yoğun bir ilgi görerek, 3 milyon sanatseveri konuk etti.

Yaşam alanındaki gelişmelerin de ardı arkası kesilmedi. İlk olarak 3 senelik salgın sürecinin bitişini müjdeleyen maske takma zorunluluğu 2 Mart 2022’de kaldırıldı.

Milli üretimdeki hareketlilik de dünyada ses getirdi. Togg’un ilk akıllı cihazı C SUV, Cumhuriyetin 99. yılının kutlandığı 29 Ekim’de yapılan özel törenle 1.300 Togg çalışanının alkışları arasında seri üretim bandından indi.

Baykar tarafından geliştirilen ve dünyada oyunu değiştiren Bayraktar İHA/SİHA’ların tecrübesiyle yola çıkılarak geliştirme çalışmaları yürütülen muharip insansız uçak sistemi Kızılelma da göklerde yerini almaya hazır hale geldi.

Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı' olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılması da 2022’de yaşanan önemli olaylar arasında yerini aldı.

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğünde, 6.81 derinliğinde deprem yaşandı.Çevre illerden hissedilen deprem 99 yılında yaşanan Düzce depremini hafızlarda tazeledi.

Sonbaharın gelmesiyle artab yağışlar bazı bölgelerde sele neden oldu. Antalya'da sel felaketinin yaşandığı Kumluca ve Finike ilçeleri için seferber olan İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin çalışmaları, afetzedeleri duygulandırdı.

# spor # Türkiye Kültür Yolu Festivalleri