Nükleer enerjiyi kullanmaya ne kadar kaldı?

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralinin son reaktörünün Mersin Akkuyu’da temeli atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhuriyetin 100. Yılında Akkuyu Nükleer Santralini açmayı hedeflediklerini söyledi. Santralin 60 yıl işletileceği bilgisini veren Dönmez, “Akkuyu ile aynı büyüklükteki bir doğal gaz santrali için toplamda 420 milyar metreküp gazı ithal etmek durumunda kalacaktık " dedi.

Türkiye, nükleer güç olma hedefinde son viraja girdi. Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin dördüncü ve son reaktörünün temeli atıldı. İlk reaktörün yapımına 2018’de başlanmıştı. Hedef, Cumhuriyetin 100. Yılında Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin açılması.


Temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yarım asrı aşan nükleer enerji yolculuğunda tünelin ucundaki ışığın göründüğünü söyledi. Dönmez, enerji talebinde nükleer santrallerin önemine vurgu yaptı:


- Tamamlandığında 4 reaktör elektrik talebimizin neredeyse yüzde 10'unu tek başına karşılayabilecek durumda olacak. Aslında Akkuyu'da tek santral değil 4 santral yapıyoruz gibi de düşünebiliriz. Bu 4 reaktör 60 yıl boyunca kar kış, gece gündüz demeden 7 gün 24 saat aralıksız çalışacak.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı rakamlarla nükleer enerji santrali ile doğal gaz santrallerinin arasındaki farklara dikkat çekti.


- Eğer Akkuyu NGS’nin ürettiği kadar elektrik üretecek bir doğal gaz santrali yapsaydık büyüklüğü 6 bin 400 megavat olacaktı. Santralde kullanılacak doğal gazın maliyetine gelince, böylesi bir santral için yıllık 7 milyar metreküp ilave doğal gaz kullanacaktık. Akkuyu'nun 60 yıl boyunca işletmede kalacağı düşünüldüğünde, Akkuyu ile aynı büyüklükteki bir doğal gaz santrali için toplamda 420 milyar metreküp gazı ithal etmek durumunda kalacaktık.

Temel atma töreninde Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Genel Müdürü Alexey Likhachev de konuştu. Likhachev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin dördüncü güç ünitesinin inşasının başlamasıyla Türkiye'nin güvenle ulusal nükleer enerjinin gelişmesi yoluna girdiğini söyledi.

# türkiye # rusya # elektrik # Ulusal # ilk # nükleer # gaz # son # Akkuyu # enerj