Metin Akgerman

Metin Akgerman

Köşe Yazısı

Türkiye’yi olimpiyatlara hazırlamak: İngiltere spor tesisleri modeli

İngiltere, sporda çok başarılı bir ülkedir. Bütün olimpiyatlardaki madalya sıralamasını bir ölçüt olarak alır isek ABD ve Sovyetler Birliği’nin ardından Dünya’da 3. sıradadır.

Peki bu başarının altında ne var? Bu yazıda İngiltere’deki kamusal sportif altyapı tesisleri olan Leisure Center (LC) sistemini tanıtacağım.

İngiltere’deki kasabalarda ve şehirlerde özel bir çeşit spor tesisi turu var. Bu tesislerin ismi “Leisure Center”. https://www.leisürecentre.com Kısaca “LC” diyelim. LC’ler, temel olarak özel tasarımlı spor kompleksleri. LC’lerde yüzme, jimnastik, tenis, squash, fitness, futbol vb. sporlar yapılabiliyor. LC’lerin sahibi yerel belediyeler. Belediyeler genelde işletmeyi, kar amacı olmayan, spor tesisi işletmesinde uzmanlaşmış firmalara devrediyorlar, nadiren kendileri işletiyorlar.

Yazının Devamı

Söke Kağıt Fabrikası hakkında düşünceler

Geçen gün, Aydınlık gazetesinde keyifli bir haber okudum.

Kahramanmaraşlı Kipaş grubu, Aydın’ın Söke ilçesinde büyük bir kağıt fabrikası kurdu. Büyük derken, Avrupa’nın tek çatı altında en büyük üretim tesisi gibi büyük.

Son derece güzel bir haber, bu yatırımın ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ederim.

Yazının Devamı

Süveyş Kanalı krizinde neler yapabiliriz?

Süveyş Kanalı tıkandı. Dev bir konteyner gemisi, kanalın geliş-gidiş tek boğazdan yapılan güney kesiminde kıyıya oturdu.

Kanal belki bir hafta, belki 2-4 hafta tıkalı kalacak gibi görünüyor. En kötü senaryoda, gemiyi kurtarmak isterken gövdeye zarar verilirse bu süre çok daha uzayabilir. Dev konteyner gemileri kanalın her iki tarafında bekleme durumunda. Yüz binlerce konteyner, hedeflerine birkaç hafta gecikmeli varacak. Muhtemelen, Avrupa’daki birçok entegre sanayi tesisi bu aksaklık yüzünden üretim programını değiştirmek ve belki de durdurmak zorunda kalacak. Belirli tüketim ürünlerinde kısa süreli tedarik sorunları görülebilir.

Muhtemelen kriz döneminde Asya-Avrupa arasındaki havayolu taşımacılığına yönelik talep artacak, hava navlun fiyatları artacaktır. Ayrıca kriz, petrol ikmalinde aksamalar yaratarak muhtemelen petrol fiyatlarını artıracaktır. Kriz sonrası dönemde muhtemelen Süveyş Kanalı geçiş ücretleri bu kriz bahane edilerek artırılacak ve Mısır kanalı genişletme çalışmalarına hız verecektir.

Yazının Devamı

Türk Dili Devrimi nereye gidiyor?

Bir yere gitmediğini biliyoruz, fakat yine de soruyoruz.

Neden soruyoruz? Çünkü gidişattan memnun değiliz.

Duble yollar yaptık, barajlar, köprüler yaptık, hepsi güzel.

Yazının Devamı

Çin Dışişleri Bakanı ziyareti politika önerileri

Sayın Wang Yi, pek yakında Türkiye’yi ziyaret edecek ve Türk mevkidaşı ile görüşecek. Sayın Yi, 2013 ten beri Çin Dışişleri bakanı. Görevde 9 senelik tecrübesi var. Sn. Çavuşoğlu’da görevde 7 seneyi doldurdu. Türkiye şartlarında 7 senelik dışişleri bakanlığı herhalde normal bir ülkedeki 14 senelik bakanlığa eşdeğer, bu bağlamda iki lider de sanıyorum hoşbeş kısmını hızlı geçecek ve masadaki hayli kalın olan işbirliği fırsat dosyalarına hızla eğileceklerdir.

2009 yılında da dönemin başbakanı Sn. Erdoğan’ın, o dönem Urumci’de olan bazı olaylar ile ilgili talihsiz açıklamalarda bulunmuştu ve takip eden dönemde Türk-Çin ilişkilerinde pek olumlu gelişme olmamıştı. Türk işadamlarının Çin’den vize alması imkansıza yakın hale gelmişti.

Çin in mevcut devlet başkanı Sn. Şi Cinping, 2010’da dönemin dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu ile Çin Devlet Başkan Yardımcısı olarak görüşmüştü. Bu görüşmenin ilişkilere pek olumlu etki ettiğini maalesef göremedik.

Yazının Devamı

Kovid-19 dönemi pasaport politikaları

Geçende İngiltere’de yaşayan bir Türk ile sohbet ediyorum.

Mayıs sonu, ara okul tatili döneminde ailecek İngiltere’den Türkiye’ye ziyaret planı yapıyorlar. Aileden iki kişinin pasaport süresinin uzatılması gerektiği için Londra başkonsolosluğuna internet üzerinden başvurmuşlar ve iki ay sonraya gün almışlar. Bekleme süresi uzun olduğu içi telefon ile başkonsolosluk ile görüşmüşler ve kendilerine acil durum ziyaretlerinde geçici pasaport verilebildiği belirtilmiş. Yoğunluğun kök sebebi bildirildiği kadarıyla rezervasyon arası sürelerin Kovid-19 tedbirleri kapsamında 15 dakikadan 30 dakikaya çıkartılmasıymış.

Başkonsolosluğun Londra vize ofisini ziyaret etmeyeli yaklaşık 4 sene olmuştur ama eğer hala aynı yerdelerse, o küçük ve sıkışık mekan için şüphesiz ki doğru kararlar olmuş.

Yazının Devamı

E-Devlet'ten Gov.uk'ye yolculuk

Bu yazının amacı İngiltere’nin dijital devleti olan gov.uk platformunun Mart 2021 hali ile gelmiş olduğu seviyeyi okurlarımıza tanıtmak. Neden böyle bir çaba içindeyim? Çünkü Türkiye’nin böyle bir platforma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

E-Devlet sisteminin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. www.turkiye.gov.tr'den erişilebilen ve e-devlet isimli akıllı telefon uygulaması olan bir platform. Bu platform üzerinden vatandaşlarımız birçok servise ulaşabiliyor.

Peki gov.uk nedir?

Yazının Devamı

Karadeniz, Boğazlar, Marmara (KBM) Deniz Balıkçılığında Politika Önerileri

Gençlik hayatının önemli bölümünü Büyükdere’de geçirmiş ve üç nesil aralıklı da olsa Sarıyer’de yaşamış bir ailenin evladı olarak, Ulusal Kanal’daki ilk yazımı, benim için çok özel bir konu olan Balıkçılık konusunda yazmak istedim.

Türkiye, son yıllarda özellikle kültür balıkçılığında çok ilerledi fakat bu yazının kapsamı milletimizin kalbinde özel bir yeri olan Karadeniz, Boğazlar ve Marmara (KBM) deniz balıkçılığı politika önerileri ile sınırlı olacaktır.

KBM’de balık üretimimiz son 40-50 yılda dramatik şekilde azaldı. İstanbul nüfusu hızla arttı, şehrin her alanda tüketimi arttı. Altyapı yetersizliği dolayısıyla Marmara Denizi’ne boşalan atık miktarı arttı, balık çeşitleri azaldı, balık miktarı azaldı ve balık fiyatları arttı. Babalarımız, dedelerimiz zamanında pekte yüzüne bakılmayan bazı balık türlerini şimdilerde bulup ta soframıza koyabilirsek ne mutlu bize.

Yazının Devamı