Aydınlık Gazetesi yazarı Mehmet Perinçek Donbass izlenimlerini anlattı

Rusya’nın Ukrayna harekâtında en şiddetli çatışmalar Mariupol’de yaşandı. Ukrayna’nın Azak Denizi kıyısıyla bağlantısı kesildi. Moskova’nın benzer bir hedefi daha var. Rusya Savunma Bakanlığı daveti ile harekat bölgesine giden Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, harekâtın Odessa'ya doğru devam edeceğini belirtti. Donbass geçici başkanı Danilçenko da neonaziler yenilene kadar harekatın devam edeceğini belirtti.

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Rusya Savunma Bakanlığı’nın davetlisi olarak gittiği Donbass’ta önemli gözlemler yaptı. Yerel yöneticiler ile görüştü.

Melitopol’ün geçici başkanı Galina Danilçenko, şehir idaresinin tam kapasiteli çalıştığını, günlük hayatın olağan akışında devam ettiğini vurguluyor. Ancak Rusya’nın operasyonu öncesi durum farklıydı diyor. ABD ve Batılı ülkelere de önemli bir çağrı yapıyor. Danilçenko şunları söylüyor:

'BATI, UKRAYNA’YA SİLAH GÖNDERMEYİ BIRAKMALI'
"Daha Ruslar gelmeden önce Ukrayna güçleri bizim caddemizi top ateşine tuttu. Neden sivilleri vurdular bilmiyorum. Ama yaptılar. Bu, bir olgu. Belki sonra Rusların üstüne yıkmak için. Batı’ya sesleniyorum; Ukrayna’ya silah göndermeyin. Silah, barışı zora sokuyor. Silah göndermezseniz barış umudu artacaktır."


Başkan Danilçenko, Rus ordusunun kente gelişinden memnun… “Kiev, bizim tarihimizi silmeye çalıştı.” diyor.
------------------
'KİEV, TARİHİMİZİ SİLMEYE ÇALIŞTI'
"Benim iki dedem de İkinci Dünya Savaşı’nda faşistlere karşı savaştı. Biz, dedelerimizin ne pahasına bu zaferi kazandıklarını unutmayacağız. Komünizme karşı yasalarla tarihimizi silmeye çalıştılar. Maydan darbesi sonrası şehrin ambleminden İkinci Dünya Savaşı’nın sembolü turuncu-siyah kurdeleyi çıkardılar. Ama biz, şimdi geri koyduk. Ukrayna iktidarının kaldırdığı anıtları da yerlerine tekrar dikiyoruz. Biz, geleneklerimize ve tarihimize bağlıyız."


Galina Danilçenko, İngiltere’nin yaptırım uyguladığı isimlerden. “Yurtdışında ne mülküm var, ne de İsviçre bankalarında hesabım.” diyen Danilçenko, yaptırımların ilk önce Avrupa’ya zarar vereceğini vurguluyor.

'MELİTOPOL’DE İLK RUS BANKASINI AÇACAĞIZ'
“2014 sonrası ekonomik durum kötüleşmişti. Çünkü Kiev’in politikaları Rusya, Belarus ve Kazakistan’la ekonomik ilişkileri mahvetti. Biz, şimdi şehirde ilk Rus bankasını açacağız. Kiev, bütün bankalardaki paraları götürdü. Artık rubleye geçeceğiz.”

Dr. Mehmet Perinçek, başkan Danilçenko ile buluşması sonrası Melitopol’ün merkezinde bayrak çekme törenine katıldı. Zafer Sancağı, 1 Mayıs 1945’te Sovyet Ordusunca Berlin’de Reichstag’ın çatısına dikilen bayrağı temsil ediyor. Rusya’da, Nazi Almanya’sına karşı zaferin resmi sembolü olarak kabul ediliyor. Harekât bölgesinde bu bayrağı her yerde görmek mümkün.

Harekatla birlikte Ukrayna’nın Azak Denizi kıyısıyla bağlantısı kesilirken, Rusya, Donetsk’ten Kırım’a bir koridor açmış durumda... Moskova’nın benzer bir hedefi Karadeniz için de var. Bunun için Nikolayev ve Odessa’nın da alınması gerekiyor. Dr. Mehmet Perinçek, gözlemlerinde, harekâtın Odessa'ya doğru devam edeceği tespitine yer veriyor. Böyle bir tabloda, Kiev yönetimi, Karadeniz’deki gaz yataklarından ve ülkenin doğusundaki kömür gibi birçok yeraltı kaynaklarından da yalıtılmış olacak.

Mehmet Perinçek’in görüştüğü Rus yetkililer, Kiev yönetiminin, Odessa’yı ciddi bir yığınak yaptığını belirtiyor. En şiddetli çatışmalar orada bekleniyor. Odessa için, “İkinci Mariupol olacak.” yorumları yapılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, ABD ve Ukrayna yönetiminin, Moldova’yı da çatışmaların içine çekmeye çalıştığını vurguluyor.
----------------------

'MOLDOVAYI ÇATIŞMAYA ÇEKMEK İSTİYORLAR'
Moldova üzerinden bize karşı ikinci bir cephe açmak istiyorlar. Washington ve Kiev, bizi orada bir çatışmaya çekmek istiyor. Amaçları Donbass’taki yoğunlaşmamızı engellemek, güçlerimizi bölmek. Çok iyi biliyorlar ki, Donbass’ın temizlenmesi onların sonu olacak. Dikkatimizi dağıtmak için Rusya içinde de terör eylemleri tezgâhlıyorlar. Engelliyoruz. Ayrıca Ukrayna’nın elinde havaalanı kalmadı. Bu açıdan Moldova’daki iki havaalanını lojistik için kullanmak istiyorlar.
-----------------

Dr. Mehmet Perinçek, “Devamı gelecek mi?” diye soruyor. Savunma Bakanlığı yetkililerinin soruya yanıtı oldukça net: “Kiev de var. Ukrayna tamamen Neonazilerden temizlenene ve askersizleştirilene kadar devam edeceğiz.”

ABD'den YPG/PKK'ya ekonomik destek Dünya Çin NED'in suç dosyasını hazırladı Dünya ABD Girit'e savaş uçağı konuşlandıracak Dünya İngiltere'de insanlık dramı! Dünya İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sedatpad'dan Ulusal Kanal'a özel açıklamalar! Dünya Nijer emperyalizme karşı ayakta Dünya Rusya Ukrayna'nın İHA saldırısını engelledi Dünya NATO'ya giren Finlandiya'ya ilk silah verildi! Dünya DEAŞ'ın bir lideri daha öldü! Dünya Nijer'de neler oluyor? Dünya Çin ordusunun kuruluşu kutlandı! Dünya İran ve Suriye Türkiye-Suriye normalleşmesini görüştü Dünya