ABD'den YPG/PKK'ya ekonomik destek

ABD Suriye'nin kuzeydoğusunda binlerce TIR silah ve üs desteği verdiği PKK'ya ekonomik olarak da alan açmaya devam ediyor. Suriye'ye yaptırım uygulayan ABD yönetimi, skandal bir kararla PKK işgali altındaki bölgelerin yaptırımlardan muaf tutulacağını açıkladı. Yabancı yatırımların yapılması için muafiyet lisansı çıkarılacağı belirtildi.

ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda bir skandala daha imza atıyor. Yabancı firmaların yatırımlarını yaptırımlardan muaf tutacak bir lisans çıkarmayı hedefliyor.

Fas'ta 76 devlet ve uluslararası kurumun temsilcileri bir araya geldi, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bakanları toplandı. Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland açıklamalarda bulundu.

Nuland, geçen yıl PKK'nın işgali altındaki bölgelere 45 milyon dolar topladıklarını bu yıl ise 350 milyon dolar toplamak istediklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı, rejiminin kontrolü dışındaki bölgelerde yatırım faaliyetlerini kolaylaştırmak için lisans çıkarma niyetinde olduklarını belirtti.

Bu genel lisansla, o bölgelere yatırım yapan şirketler ABD’nin Suriye yaptırımlarından muaf tutulmuş olacak.

Bu adım PKK/ YPG’nin büyük ölçüde ABD desteğiyle işgal ettiği bölgeler için geçerli olacak. Suriye Milli Ordusunun kontrol ettiği bölgelerin de bu muafiyetten yararlanabileceği ifade ediliyor.

ABD daha önce Suriye’de PKK/YPG’nin işgal ettiği Deyrizor’daki petrol tesislerinde faaliyet gösteren bir Amerikan şirketinin yaptırım muafiyetini kaldırmıştı.

Kaynaklar, uygulamaya konulacak bu yaptırımlardan muafiyet lisansının petrol faaliyetlerini kapsamayacağını, sadece tarım ve inşaat işleri için geçerli olacağını iddia ediyor.

# abd # türkiye # pkk # suriye # pyd # YPG # terör # yatırım # yaptırım # daeş # Fas