Atlantik'te Karadeniz çatlağı

Ali Mercan

Ali Mercan

Köşe Yazısı

İngilizHMS Defender, Kırım açıklarında, karasularınıihlâlettiğiiçinRusyatarafındanhedefalındı. Rusya, Kırım'ınveyarımadayıçevreleyenkarasularınınegemenliğininihlaledildiğini, İngiltereiseuluslararasıhukukauygunolaraksavaşgemisininUkraynasularındangeçtiğiniiddiaetti.

İngiltere’debirotobüsduragındabulunanSavunmaBakanlığıbelgelerinde, HMS Defender'ınbubölgedengeçmesihalindeRusya'nınvereceğiolasıtepkiler dedeğerlendiriliyor.AlmandışpolitikabülteniGermenForeign Policy (GFP)‘deelealındığıgibiolaytipikbirİngiliz-ABD kışkırtması. Hedef: Almanya Başbakan’ı Angela Merkel veFransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’unöngördüğü AB ileRusya Devlet BaşkanıWiladimirPutin’inbuluşmasınıönlemek.Rusyaaleyhindeyeniyaptırımlarıgüvencealtınaalmak.

OTOBÜS DURAĞINDA İNGİLİZ SAVUNMA BAKANLIĞI BELGELERİ

İngilizKraliyetDonanması'nın Type 45 savaşgemisi HMS Defender'lailgilibelgede,SavunmaBakanlığıtarafından "Ukrayna'nınkarasularındanzararsızgeçiş" öngörülüyor. BelgeyegöregeçişsırasındaRusya'nınmüdahaleciyanıtverebileceği de yeralıyor."Operasyonelfaaliyetegeçişsonrasında Rus donanmasıve Rus havakuvvetlerininmüdahalesidahasıkvekeskinolacaktır" ifadeleriyeralıyor.Aslındabölgedenikiayrıgeçişplanıöngörülüyor.

Kent'tebulunanbelgeler, bölgedengeçişininİngilizhükümetitarafındanhesaplandığı; muhtemelrisklergözönünealınarakUkrayna'yadesteğinaçıkçagösterilmesiiçinbukararınverildiğigörülüyor.

Bubirsavaşgemisidiplomasisimiydi? „Olaydabirsavaşgemisikesinliklediplomatikhedefleriçinkullanıldı. AncakasılhedefUkrayna'nınegemenlikhaklarınaaçıkbirdestekti“ açıklamasıyapıldı. AncakAlmandışpolitikabülteniGFP’ninmakalesidahabaşkasonuçlarıortayaçıkarıyor. Atlantik’te ABD-İngilizortaklığıAB’yiRusya’yakarşıkışkırtmakiçin her yolabaşvurabilir.

AB RUSYA İLİŞKİLERİNİ BALTALAMA GİRİŞİMİ

RusyaSözcüsü, İngiltere'yeöncedenuyarıdabulunulduğunusöyledi.

İngiltereSavunmaBakanı Ben Wallace, yazılıbiraçıklamayaparak HMS Defender'ınuluslararasıtanınandeniztrafiğikoridorunagirerek "rutintransit" geçişyaptığınıiddiaetti.

“İngiliz deniz kuvvetlerinin Kırım açıklarındaki provokasyonu, Alman savaş uçakları (Eurofighter)’nın Karadeniz'de konuşlanmasına paralel olarak gerçekleşti. Bu gelişme AB-Rusya gerginliğini de artırmaya hizmet etti.”

Bu tespit Alman dışpolitika bülteni German Foreign Policy (GFP)’nin 28 Haziran’da yayınlanan analizine ait. NATO’nun en önemli üyelerinden birisi olan Almanya’daönemli bir politika oluşturma merkezi tarafından yapılan bir analiz itifakın çok önem verdiği bir tatbikat çerçevesinde gerçekleşen olayı kışkırtma olarak nitelendiriyor. Bir ayrıntı gibi görülen önemli çıkış hakettiği ölçüde dikkatleri çekmedi.

UKRAYNA ÜZERİNDEN RUSYA’YI KUŞATMA GİRİŞLİMLERİ

GFP makalesinin ayrıntıları şöyle:

“Kırım açıklarındaki son olay sırasında, Alman Hava Kuvvetleri Karadeniz'de bir operasyonda idi. İngiliz muhrip HMS Defender -İngiliz gizli belgelerine göre kışkırtıcı bir niyetle- geçen haftanın ortasında Kırım karasularına sızarak Rus silahlı kuvvetleriyle neredeyse bir çatışma başlatırken, Alman uçakları da havadaydılar. NATO hava gözetiminin bir kısmı Romanya’nın Köstence askeri havaalanında konuşlandırıldı. Orada bir İngiliz Hava Kuvvetleri alarm ekibi kurmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda Alman Silahlı Kuvvetleri, Romanya'nın Sibin kentinde bölgesel bir NATO karargahı kurulmasına yardım ediyor. İngiliz donanma provokasyonu, askeri çatışma olasılığının hızlı tırmanabileceğini gösterirken, AB-Moskova gerginliği detırmanıyor. Böylece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birAB zirvesi düzenleme planları, doğu ve güneydoğu Avrupa ülkeleri tarafından sabote edilmiş oluyor.”

İngiltere'de, ıslanmış olarak bulunan İngiliz Savunma Bakanlığı belgeleri,Londra'nın kışkırtmasıüzerine yeni bilgiler sunuyor . İngiliz muhribi HMS Defender, Odessa limanından Gürcistan’a giderken Kırım'ın güney ucundan geçti. Bunu yaparken, BBC ve muhafazakar Daily Mail'den "yerleşik" gazetecilerin doğruladığı gibi, Kırım yarımadasının on iki millik bölgesini ve dolayısıyla karasularını açıkça geçti; bunlar, Kırım'ın 2014 yılında Rusya Federasyonu'na katılmasından bu yana Rusya egemenliğinde. Belgelere göre, geziye hazırlanırken seçilebilecek iki farklı rota vardı. Karasularına girmekten kaçınılacaktı; sonuçta bu yol seçilmedi. "İngiltere-ABD Savunma Diyaloğu"ndaki belgelerin kanıtlandığı gibi, on iki millik bölgeye girmenin Rus tarafında sert tepkilere yol açacağı belirtiliyordu.

PLANLI, BELGELİ KIŞKIRTMA

Rota seçiminin, Londra'nın Kırım'dan on iki millik bölgenin “Ukrayna karasuları” olduğu yönündeki tutumunu yeniden teyit etmeye odaklandığını gösteriyor; HMS Defender'ın yolculuğu sırasında“Moskova ile herhangi bir koordinasyon gereksiz” görülmüştür. ABD'nin sözde seyirözgürlüğü operasyonları ile aynı amaca hizmet etmiştir. Güney Çin Denizi'nde; ABD savaş gemileri, Çin'in hak iddia ettiği adacıkların açıklarındaki on iki millik bölgeleri düzenli olarak geçiyor - Washington'un hak iddialarını kabul etmiyor.Kırım açıklarındaki olay, bu tür provokasyonların tırmanma potansiyelini gösteriyor: Rus silahlı kuvvetleri videosunda, HMS Defender'ın bir gemisine uyarı atışları yapılarak Kırım karasularını terk etmesi sağlandı. Moskova, tekrarlanması halinde provokasyonlara izin verilmeyeceği ve uyarı atışları yerine işgalci bir savaş gemisine yönelik atışlar yapılacağı şeklinde uyarıldı. ( Frankfurter Allgemeine Zeitung 25.06.2021)

Kırım açıklarında meydana gelen olay, ABD Altıncı Filosu tarafından gerçekleştirilen Deniz Meltemi 2021 manevrasından kısa bir süre önce oldu. Karadeniz'de 1997 yılından bu yana her yıl düzenlenen tatbikata Ukrayna, Avustralya, Japonya ve Güney Kore, Brezilya, Mısır, Tunus, Fas ve Senegal, Büyük Britanya ve çok sayıda NATO ve AB dahil tüm kıtalardan 32 ülkeden 5.000 asker, 32 savaş gemisi, 40 uçak ve 18 özel kuvvet birimi kayıtlı bu manevra 1997'de başlamasından bu yana türünün en büyüğü. ABD deniz kuvvetlerinden gelen bir mesaja göre, karada amfibi manevralar, deniz kilitleme operasyonları, hava savunma ve denizaltı savunma, kurtarma ve özel kuvvet operasyonları dahil olmak üzere çeşitli savaş alanları deneniyor. Deniz Meltemi 2021, büyük ABD birliklerinin ABD'den Avrupa'ya, bu yıl özellikle Güneydoğu Avrupa ve Karadeniz'e taşınmasının provasını yapan büyük bir manevra olan Defender Europe 21'in tamamlanmasından hemen sonra.

AB-PUTİN BULUŞMASINI SABOTE GİRİŞİMİ

Almanya, önceki yılların aksine Deniz Meltemi 2021'de gerçek anlamda yer almıyor. Alman askerleri Romanya'daki hava gözetiminin bir parçası olarakbölgede konuşlanmış durumda.

İngiliz donanmasının Alman askerlerinin konuşlanmış olduğu bir bölgede,Kırım açıklarındaki son provokasyonu, Karadeniz’de durumun hızla tırmanabileceğini gösteriyor. Bu durum öncelikle AB’nin Rusya ile gerilimini tırmandırıyor. Geçen haftanın sonlarında Brüksel'deki AB zirvesinde, Birliğin devlet ve hükümet başkanları, "Rusya'nın daha fazla kötü niyetli, yasadışı ve yıkıcı faaliyetine karşı "AB ve üye devletlerinin kararlı ve koordineli bir yanıt verme ihtiyacını" gördüklerini iddia ettiler. " Bu amaçla, Rus hükümetinin istenmeyen eylemleri durumunda - yeni ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere - cezai önlemler sağlayan bir kavram geliştirdiler. AB Komisyonu daha önce zaten "Rusya ile ilişkilerde bir düşüş" öngörmüştü.Görev süresi sona eren Şansölye Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, ilişkilerin kontrolsüz bir şekilde tırmanmasını önlemek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir zirve toplantısı girişimi, her şeyden önce Baltık ülkeleri, Polonya, Romanya gibiAvrupa ülkeleri aracılığıylasabote edilmeye çalışıldı.

Biden Yönetimi Nazi Almanya’sı’nın giriştiği Doğu’ya açılma (Drang nach Osten) çizgisini taklit etmeye çalışıyor. Burada hedefin sadece Rusya olmadığı da açık. Ancak kurulan yeni dünyada ABD hegemonyacılığına yer yok. Bu manevralar ve İngiliz kışkırtıcılığı Atlantik saldırganlığına karşı Asya ve Batı Asya’nın birliğini daha da güçlendirmesine yol açacaktır.

# abd # Putin # makale # yazı # Ali Mercan