Türkiye'nin ilk denizaltı testleri altyapısı DATA tesisi açıldı

Türkiye’nin denizdeki kabiliyetleri artıyor. Önemli mühimmatların geliştirme süreçlerini de hızlandıracak olan Türkiye'nin ilk denizaltı test altyapısı hayata geçirildi.

Denizaltılardan atılan mühimmatların eğitim, test ve sertifikasyon süreçlerini her anlamda iyileştirecek Türkiye'nin ilk denizaltı testleri altyapısı olan DATA tesisi açıldı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göreı; DATA, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından hayata geçirildi.

Açılışa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş katıldı.

Etkinlikte sualtı atış platformu, vinçle suyun 14 metre altına indirildi. Su altında 60 metre derinliğe kadar atış imkanı bulunan DATA, karadan, uzaktan kontrol edilebiliyor.

Sistem, çok sayıda sensörüyle güvenli ve kontrollü bir test ortamına imkan sağlıyor. Öte yandan test atışlarının denizaltılarla aynı şartlarda ancak daha güvenli, hızlı ve düşük maliyetli olarak gerçekleşmesini sağlıyor.

# türkiye # ilk # denizaltı # tübitak