Deniz Çağlayan Cengiz

Deniz Çağlayan Cengiz

Köşe yazısı

Yunanistan seçimleri adil ve özgür mü? İşte bilmeniz gerekenler

Ekonomisi batmış, genç beyin göçünü engelleyemeyen Yunanistan’da Tren kazası sonrası 9 Nisan yapılacak seçimler 21 Mayıs’a ertelendi. Yani seçim bu pazar günü. ABD üssüne dönüşen ülkede yapılacak seçimler ne kendilerinin ne de dünyanın umrunda.

Türkiye seçimlerini yakından izleyen Batı medyası, “şımarık çocukları” Yunanistan seçimlerine karşı ilgisiz. “Yunanistan seçimleri dünya için neden önemli” başlıklı köşe yazıları yazılmadı. “Yunanistan seçimleri özgür ve adil mi? İşte bilmeniz gerekenler” başlıklı analiz haberler hazırlanmadı. Hatta günlerce Tayland seçimleri yazıldı çizildi, “Harward mezunu kazandı” diye bayram edildi. Ama Atina’ya dair bir kelam edilmedi. Çünkü Atina’yı kim yönetirse yönetsin onlar için sonuç değişmeyecek. Atina’nın kökleri Atlantik’e sıkıca bağlı. “Dış politikasında bu istikrarlı duruşa” karşın iç politikasına kaos hakim.

Türkiye seçimlerini günlerdir manşetlerinden indirmeyen Yunan basınında kendi seçim yarışına yer yok. Partilerin vaatleri yok. Halkın talepleri yok. Mesela şöyle bir haber yok;

Yazının Devamı

Asya hatırlatıyor: Asya Asyalılarındır

Tarihin barometresinin yükseldiği günleri yaşıyoruz. Dünya’da özellikle Batı Asya’da gerçekleşen değişimlerin hızı baş döndürüyor.

Bu değişimi ABD ayarlı ölçüm aletleriyle saptayamayız. Sadece son 2-3 ayda Batı Asya’da olanlara baktığımızda gördüğümüz temel gerçek: ABD hiçbirinde aktör değil. Asya güçleri dünya siyasetinde yeniden merkezi konuma yerleşti. Pekin ve Riyad diplomasinin merkez üssüne dönüştü. Uzun süre oradan kalkmayacak şekilde.

Mart ayında Avrasya öncülüğünde diplomasi atağı başladı. Sahnede önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad vardı. ABD işgali sonrasında ilk kez Körfez ülkesi Umman’a gitti. Bu ziyaret ile Suriye’nin Arap Ligi'ne dönüşüne yeşil ışık yakıldı.

Yazının Devamı

ABD'nin Afrika BOP’u: Sudan’ı beşe bölmek istiyorlar

ABD, Avrasya'nın Afrika'da yükselmesini engellemek için gözünü Sudan'a dikti. Sudan'daki hassas dengeleri kaşıdı. Yine böl, parçala, yerleş ve yönet planı devrede. ABD, 2011 yılında tam yapamadığını bugün yapmak istiyor. ABD Sudan'ı 5'e bölmek istiyor.

ABD bir yandan Ukrayna üzerinden Rusya’yı, Asya-Pasifik’te Çin’i, 2023 Haziran seçimlerinde Amerikancı Millet İttifakı ile Türkiye’yi, Batı Asya’da nicelerini İran’ı, Suriye’yi Irak’ı, Filistin’i, Kazakistan’ı, Körfez ve Arap ülkelerini kuşatmaya çalışırken bir elini de Afrika’ya uzatmaya çalışıyor. Sön dönemde millileşme yolunda olan Afrika’da kaos yaratarak kendine alana açmaya çalışıyor. Senaryosu aynı; böl, parçala, yerleş ve yönet… Sudan’da bugün “iç çatışma, derin devlet hesaplaşması” yorumları ile asıl gerçek gözden kaçıyor. ABD, Sudan’ı Sudanlıların altınlarını, petrolünü, madenlerini istiyor. ABD, Çad’ı Sudan ile Mısır’ı Etiyopya ile savaşa sürükleyerek Nil’e, Kızıldeniz’e yerleşmeyi hedefliyor. Yaşananların özetiyse şu: ABD, Sudan merkezi yönetiminin Avrasya ile bütünleşmesini durdurmak. Çünkü böylece Rusya’nın Kızıldeniz’e üs kurmasını engelleyecek, Çin’in yatırımlarını kesecek, Türkiye’nin tarihsel varlığını yok edecek, İran’a etki alanı bırakmayacak. Sudan’ı 5’e bölüp kurduğu devletçiklerle Mısır’ı, Suudi Arabistan’ı, Birleşik Arap Emirlikleri’ni sıkıştıracak.

Yazının Devamı