Ufuk Akkaya

Ufuk Akkaya

Köşe Yazısı

Abdullah Gül Cumhurbaşkanı adayı gösterilmezse kumpastan yargılanır mı?

Tarih: 30 Mart 2011.

Zekeriya Öz İstanbul C. Başsavcı Vekilliğine terfi ettirilerek, Ergenekon dosyasından el çektirildi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) daha fazla dayanamadı ve Öz’ü Ergenekon dosyasından aldı.

Yazının Devamı

Böcek komisyonu İlker Başbuğ’u değil Deniz Yıldırım’ı dinlesin

Böcek Komisyonu olarak anılan TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’nun AKP’li üyelerinin ilk sorusu “Başbakan Tayyip Erdoğan’ı kim dinledi” oldu. CHP’liler de eski genel başkanları Deniz Baykal’a kurulan kaset tertibini sordu.

Başbakan’ı kim dinledi? Sorusuna yanıtı da Başbakanlık’a bağlı olan Milli İstihbarat Teşkilatı yetkilileri verecekmiş!

Peki, yanıt verdi mi?

Yazının Devamı

Ergenekon hakimlerinin bölünme anayasasındaki rolü

“Bir kısım sanıklar ve müdafileri bugünkü oturumdaki sözlü beyanları ve verdikleri yazılı dilekçelerinde, tanıkların hazır olduklarını beyan ederek dinlenmelerini, diğer bir kısım sanıklar ve müdafileri de tanıklarını hazır etmemiş bile Mahkeme vasıtasıyla çağrılarak dinlenmelerini talep etmiş iseler de; mahkememizin 11.01.2013 oturumunun 18 no lu kararında verilen ayrıntılı gerekçe dikkate alınarak bugüne kadar dinlenen tanıklar ve beyanları nitelik ve nicelik olarak Mahkememiz açısından maddi gerçeği vuzuha kavuşturulmaya yeterli olduğundan bu konudaki taleplerin reddine.”

Ergenekon hakimleri bugün imza attı bu karara, hem de oy birliği ile.

Avukatlar isyan ediyor.

Yazının Devamı

Kaç Mehmetçik bir Sarai Sierra eder?

Bu sabah haber kanallarını izlerken “Nefes, Vatan Sağ Olsun” sinema filmindeki, komutanın şehit haberlerinin 45 saniye verilmesini etkili bir dille anlattığı o bölüm aklıma geldi.

Filmdeki o sahneyi birlikte hatırlayalım.

Uyursan ölürsün!

Yazının Devamı

Tayyip Erdoğan Ergenekon’da delil olacak!

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın birden bire “dinlendiğini” açıkladı. Üç gün önce de CHP’nin önerisi, Başbakan Erdoğan’ın da oluru ile TBMM’de “böcek komisyonu” kurulmasına karar verildi.

Erdoğan, 21 Aralık 2012 tarihinde NTV’de kendisini dinleyenlerin adresini de verdi:

“Devletin kurumları birimleri arasında bazı yanlış alışkanlıklar var. Bu yanlış alışkanlıkları tamamen atamıyorsunuz. Dinleme de buna dahil. Bende dahil bu dinleme bitmemiştir. (…) Makama bir böcek koydular koymadılar vesairesini sen bilemezsin ki zaten bu tür şeyleriyapanlar en yakınınıza yapıyorlar. Arama tarama esnasından ilgili birimlerimiz bunu buldu çıkardı.”

Yazının Devamı

Çetin Doğan’ın cezaevinde bir günü nasıl geçiyor?

Nilgül hanıma Çetin beyin sağlığını sorduğumda hep, “Çetin kötüyüm demez ki" yanıtını aldım. Bu uzun röportaja sağlık durumunu sorarak başladım. Nilgül hanıma verdiği yanıtlar gibi soruyu “Sağlığım yerinde sayılır. Tansiyonum zaman zaman fırlıyor ama idare etmesini öğrendim” yanıtıyla geçiştirdi. Çetin Doğan 73 yaşında ve yüksek tansiyona bağlı olarak kalp sorunları var. Acillik, ancak hastaneye gitmek istemiyor. Çünkü her defasında hastane içinde etrafında tehlikeli bir varlıkmış gibi jandarma ordusu olmasından rahatsız. Kafes içinde hastaneye gitmek yetmiyormuş gibi televizyon ve gazetelere hastaneye gidiş ve yatışlarıyla ilgili konuşulan ve yazılanlar da komutanın ağırına gidiyor. Hastaneye gitmemek için bir de “ilgili makama” hitabıyla “kendi isteğimle hastaneye gitmeyi reddediyorum” dilekçesi veriliyor Cezaevi İdaresi’ne.

AŞÇIBAŞI GÖREVİ ÇETİN DOĞAN’IN

Çetin Doğan koğuşu Emekli Tümamiraller Ali Deniz Kutluk ve Mustafa Aydın Gürül ile paylaşıyor. Ceza alan diğer komutanlarla ortak görüş yapamıyorlar. Ya revire giderken koridorlarda ya da ortak açık görüşlerde karşılaşıyorlar.

Yazının Devamı

1. Ordu’dan 1 numaraya

“Ergenekon şemasında 1 numara Çetin Doğan.” Bu bilginin sahibi Eski EGM İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun. Peki, Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Org. Çetin Doğan Ergenekon'da mı yoksa Balyoz'da 1 numara? Neden 2001’de polis içindeki F tipi ekip tarafında hazırlanan şemada 1 numara gösterildi?

E. Org. Doğan bu sorulara şöyle yanıt verdi:

Ergenekon şemalarının varlığını gazetelerden öğrendim. Ergenekon’un 1 Numarası olarak şemaya yerleştirilmem, Ağustos 2001 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı’na atanmam sonrasında olmuştur. Kara Kuvvetleri’nde bir-iki istisna dışında 1. Ordu Komutanlığı’na atananlar, kadro müsait olduğu takdirde Ordu Komutanlığı görevlerinin sonunda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmışlardır. Askerlik hayatım boyunca albaylıktan itibaren hep belli çevrelerin hedefi oldum. Benim de 1. Ordu Komutanlığı’ndan sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanabileceğimi düşünenler, kendilerince bir engelleme yoluna gittikleri anlaşılıyor. Oysa benim dört yıllık orgenerallik süremin sonunda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı kadrosu boşalmayacağından, 30 Ağustos 2003 tarihinde emekli olacağım başından itibaren belliydi. Ergenekon Şeması, daha sonra bu adla bir dava kurgulanması cazip fikir olarak kabul görünce, söz konusu şema da değiştirildi.”

Yazının Devamı

Çetin Doğan: İkisi de silah arkadaşım değil!

325 komutana verilen Balyoz cezaları kamuoyunda kabul görmedi, binlerce yurttaş komutanlara destek için sokaklara döküldü. Ellerde Türk bayrakları, ağızlarda “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı. Ceza alan komutanların “darbeci” olduğu görüşü tutmayınca Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman devreye girdi. Ceza alan silah arkadaşlarının aleyhine konuştular. Neredeyse bütün gazetelere manşet oldular.

“ÖZKÖK VE YALMAN’IN AÇIKLAMALARI ÇİRKİN KAÇTI”

Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’a Özkök ve Yalman’ın açıklamalarını sorduğumuzda ilk tepkisi ikisini de silah arkadaşı olarak görmüyorum oldu:

Yazının Devamı

Darbe iddiasına devrim yanıtı!

5–7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanı Org. Çetin Doğan’ın başkanlığında yapılan ordu semineri (Egemen Harekât Planı) Ankara kulislerinde; “Çetin Paşa İstanbul’da darbe hazırlığı yaptı” iddialarına neden oldu. İki ay sonra Harp Akademileri’nde yine bir harp oyunu yapıldı. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de harp oyununa katıldı ve subaylara seslendi. Çıkışta da Çetin Doğan ile baş başa özel bir görüşme yaptı.

Görüşme özeldi ancak devlet sırrı değildi. Doğan, çıkışta görüşmenin içeriğini Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ve Harp Akademileri Komutanı İbrahim Fırtına’ya anlattı.

ARKADAŞLIĞIMIZA NOKTAYI KOYDUM

Yazının Devamı

Kıvrıkoğlu Özkök’ü engelleyebilirdi

Yıl 2002. Başbakan Bülent Ecevit Körfez Savaşı’nın yaklaşması nedeniyle Orgeneral (Org) Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun görev süresinin bir yıl uzatılmasını istiyor. Bu durumda Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hilmi Özkök kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılacak. Tam bu noktada MİT ile polis içindeki F tipi ekip devreye giriyor. Ergenekon Şeması ile Org. Özkök’ün tıkanan Genelkurmay Başkanlığı yolu açıyor.

Kuşkusuz o dönemi en iyi bilen isimlerden biri de 1. Ordu Komutanı Org. Çetin Doğan.

ŞEMALAR ÖZKÖK’ÜN ÖNÜNÜ AÇTI

Yazının Devamı

Hüseyin Kıvrıkoğlu: Hilmi Paşa tarikat mensubu

Balyoz davasında 20 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına verilen Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral (Org.) Çetin Doğan, ulusalkanal.com.tr’ye çok özel açıklamalar yaptı.

KIVRIKOĞLU-DOĞAN ÖZEL GÖRÜŞMESİ

Yıl: 2002. Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu, 30 Ağustos’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak. Yüksek Askeri Şura (YAŞ)’ya 2 ay kala Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu, 1. Ordu Komutanı Org. Çetin Doğan ile görüşüyor. İşte bu özel görüşmenin gündemi YAŞ ve Kara Kuvvetleri Komutanı Hilmi Özkök.

Yazının Devamı