E-ticarete yeni düzenleme geliyor

Ticaret Bakanlığı, rekabeti önleyen uygulamaları ortadan kaldırmak ve tekelleşmenin önüne geçmek için e-ticaret satışlarına düzenleme getiriyor. Yeni düzenlemeyle rakipleri dışlayıcı tanıtım faaliyetlerine izin verilmeyecek. E-ticaret pazar yerleri, kendini sıralamada ön plana çıkaramayacak.

Haber: İnci Erdoğan - Kamera: Mevlüt Aydoğan

Ticaret Bakanlığı, elektronik ticaret sitelerinden yapılan satışlara düzenleme getiriyor. Düzenleme ile dijital platformların kendi lehlerine ticari koşullar dayatmasının önüne geçilecek.

Bakanlık verilerine göre, Türkiye'de 2021 yılında e-ticaret hacmi 381 milyar liraya ulaştı. Bunun yüzde 28'ini sektörün önde gelen e-ticaret pazar yerlerinde gerçekleşen satışlar oluşturdu.

e-Ticaret yapan 484 bin 347 işletmenin 472 bin 604'ü e-ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteriyor.

Bu işletmelerin pazar yerlerine göre dağılımına baktığınızda yüzde 74'ü yalnızca bir, yüzde 12'si 2, yüzde 6'sı 3 ve yüzde 3'ünün de yalnızca 4 pazar yerinde satış yaptığı belirlendi.

Bakanlık, rekabeti önleyen uygulamaları ortadan kaldırmak ve tekelleşmenin önüne geçmek için oluşturduğu düzenleme ile rakipleri dışlayıcı tanıtım faaliyetlerine izin verilmeyecek.

E-ticaret pazar yerleri, kendini haksız bir şekilde sıralamada ön plana çıkaramayacak ve satıcılar arasında ayrım gözetemeyecek.

E-ticaret pazar yerlerinde taklit ürün satışı ve hukuka aykırı içerikler engellenecek. satıcılar sadece bir e-ticaret pazar yerinde faaliyet göstermek zorunda bırakılamayacak.

Satıcılar kendilerine ait verileri, diğer e-ticaret pazar yerlerine taşıyabilecek.

Diğer bir düzenleme ise satıcıların e ticaret sitelerinden aldıkları ödemelerle ilgili. E-ticaret pazar yerleri, satıcılara ödeme süresini kısaltacak.

Akdamar Adası badem ağaçlarının çiçekleriyle renklendi Ekonomi 500 TL'lik banknotlar mı geliyor? Ekonomi Zincir marketlere sınır önerisi Ekonomi "Çiftçi Kan Ağlıyor!" Yurt Konyalı çiftçiden mazot isyanı! Yurt Ekonomi yönetimine Batı'dan alkış! Ekonomi Memurlardan dikkat çeken anket! Ekonomi Vatandaşlar borç batağında! Ekonomi Memurların zam pazarlığında son durum ne? Ekonomi Moddy's Mehmet Şimşek ekonomisini övdü Ekonomi İstanbul hazır giyim ve moda fuarı Ekonomi Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi