BAE Borrel'in tepki çeken bahçe benzetmesini kınadı

Birleşik Arap Emirlikleri, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ‘Avrupa’yı güzel bir bahçe, dünyanın geri kalanını da balta girmemiş ormana benzeten’ konuşmasını kınadı. Ülkedeki Avrupa Birliği Maslahatgüzarı Emil Poulsen bakanlığa çağrıldı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in “Avrupa’yı güzel bir bahçeye dünyanın kalanını da balta girmemiş ormana” benzetmesine Birleşik Arap Emirlikleri tepki gösterdi. Birleşik Arap Emirlikleri Borrel’in konuşmasını ırkçı niteliğinde olduğunu belirterek konuşmayı kınadı.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki Avrupa Birliği Heyeti Başkanı Maslahatgüzarı Emil Poulsen'i bakanlığa çağırdı. Poulsen’den Josep Borrell'in sorumsuz ve ırkçı ifadelerine ilişkin ülkedeki AB Yüksek Temsilciler Dairesinden yazılı açıklama yapması istendi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Borrell'in ifadelerinin "özellikle herkesin diğer dinlere, kültürlere ve etnik gruplara saygı duymanın yanı sıra çoğulculuk, bir arada yaşama ve hoşgörü gibi değerlerin önemini kabul ettiği bir zamanda geliyor olmasının hayal kırıklığı yarattığı" vurgulandı.

Geleceğin Avrupa Birliği diplomatlarını yetiştirmek için oluşturulan Diplomasi Akademisinin açılışında konuşan Borrell, “Avrupa bir bahçedir. İnsanlığın inşa edebileceği, siyasi özgürlük, ekonomik refah ve sosyal uyumun en iyi birleşimidir. Dünyanın geri kalanının çoğu bir ormandır ve orman bahçeyi istila edebilir. Bahçıvanlar ormana gitmek zorunda. Yani Avrupalılar dünyanın geri kalanıyla çok daha fazla meşgul olmak zorundalar” ifadelerini kullanmıştı.

Borrell'in ifadelerine bir tepki de İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani'den geldi.

Kenani," Bahçe/orman metaforu, Batı'ya tecavüz etme ve işgal etme hakkı veren tamamen kabul edilemez sömürge zihniyetinden kaynaklanmaktadır.O dönem bitti. Çok kutuplu dünya kapının arkasında.Avrupa Birliği ya gerçekleri kabul etmeli ya da gerilemeye ve yok olmaya devam edecek." vurgusu yaptı.

# BAE # iran # Josep Borrell