Irak Cumhurbaşkanı seçilen Abdullatif Reşid görevine başladı

Irak'ta geçen hafta milletvekilleri tarafından Cumhurbaşkanı seçilen Abdullatif Reşid, görevine resmi olarak başladı. Reşid, Ülkedeki sorunları çözmek için çalışacağını söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı seçilen Abdullatif Reşid, görevine resmen başladı. Reşid için başkent Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Es-Selam Sarayı’nda resmi tören düzenlendi.

Törene Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ile yardımcıları, Meclisteki siyasi grup başkanları, askeri komutanlarla eski cumhurbaşkanlarından Fuad Masum katıldı. Milletvekilleri tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Reşid, törende yaptığı konuşmada, ülkedeki yüksek dini otoriteye ve Irak halkının temsilcilerine kendisine güvenlerinden ötürü teşekkür etti.

Ülkedeki sorunları çözmek için çalışacağını söyleyen Reşid, "Anayasayı korumak için tüm çabamı sarf edeceğim." dedi. En kısa sürede hükümetin kurulmasını temenni eden Reşid, komşu ülkelerle ve uluslararası toplumla da güçlü ilişkiler kuracağını ifade etti.

Reşid’in selefi eski Cumhurbaşkanı Berhem Salih ise devir teslim için düzenlenen törene katılmadı.

Irak Meclisinde 13 Ekim'de düzenlenen oturumda Cumhurbaşkanı seçilen Reşid, Şiilerin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. Sudani’nin en geç bir ay içinde kabinesini oluşturup Meclisin onayına sunması gerekiyor.

# ırak