OAPEC’ten OPEC+'ın üretimi azaltma kararına destek

OPEC+’nın petrol üretimini azaltma kararının ardından ABD ile Suudi Arabistan arasında gerilim tırmandı. ABD’nin Suudi Arabistan’a yönelik baskısına diğer Arap ülkeleri tepki gösterdi.

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon sonrası, siyaset arenasında taşlar yerinden oynadı. Özellikle enerji konusundaki anlaşmazlık ABD-Suudi Arabistan gibi geleneksel ittifaklarda krize yol açtı. Biden Yönetimi ile Suudi Arabistan üzerindeki etkisini yitirdi. OPEC+’nın, ABD’nin baskısına rağmen petrol üretimini azaltma kararı almasıyla iki ülke arasında ipler gerildi.

Arap ülkeleri, OPEC+’nın kararını desteklediklerini ve ABD'nin baskılarına karşı Suudi Arabistan'ın yanında yer aldıklarını duyurdu.

Fas, Mısır, Bahreyn, Filistin, Yemen, Umman, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kuveyt'ten çeşitli düzeylerde yapılan açıklamalarda OPEC+ kararlarının ekonomik nedenlerle alındığı ve siyasi hedeflerden uzak olduğu belirtildi.

Riyad ile dayanışma için Suudi Arabistan’a giden Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burrita, "Suudi Arabistan'ın diplomatik ya da enerjiyle ilgili kararının dış baskılara tabi tutulamayacağını vurgulamak için buradayım." İfadelerini kullandı.

Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü de OPEC+’nın petrol üretimini azaltma kararına destek verdi. Örgütün Genel Sekreteri Ali bin Sebt, OPEC+’nın kararının "doğru" olduğunu ve "tam zamanında" alındığını belirtti.

Ekonominin küresel anlamda bir belirsizlik döneminden geçtiğine dikkati çeken Bin Sebt, OPEC+ grubunun petrol piyasasındaki düzensizliği göz önünde bulundurarak arz-talep dengesi doğrultusunda "proaktif bir adım attığını" kaydetti.

# rusya # nato # Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) # suudi arabistan