2. Karabağ Savaşı'nda yaşamını yitirenler Gence’de anıldı

2. Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan’ın saldırılarında yaşamını yitiren siviller, Gence’de anıldı. Ermenistan güçleri, savaş hattında olmamasına rağmen Azerbaycan'ın Gence kentine füze saldırıları düzenlemiş, saldırılarda 6’sı çocuk 26 sivil hayatını kaybetmişti.

Azerbaycan, Karabağ'da 27 yıllık Ermenistan işgalini, 2020 yılında 44 günlük vatan mücadelesiyle sona erdirmişti.

Ermenistan güçleri, 2. Karabağ Savaşı sırasında, savaş hattında olmayan Azerbaycan kentlerine füze saldırıları düzenlemiş, bu saldırılarda 11'i çocuk 93 sivil yaşamını yitirmişti.

Saldırılara en çok hedef olan şehir ise Gence oldu. Gence, savaş hattının 60 kilometre uzağında olmasına rağmen Ermenistan güçlerince 5 kez vuruldu. Saldırılarda 6'sı çocuk 26 sivil hayatını kaybetmişti.

Ermenistan saldırılarında yaşamını yitiren tüm siviller için Gence'de anma töreni yapıldı. Törene, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Memmedov ve Gence Valisi Niyazi Bayramov'un yanı sıra Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Gence Başkonsolosu Zeki Öztürk de katıldı.

Törende, Ermenistan'ın saldırılarında yıkılan binanın önüne karanfil bırakıldı. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Memmedov, "Ermenistan'ın savaş suçları kayıt altına alındı, tüm bilgiler uluslararası kuruluşlara gönderildi. Erivan yönetimi ise, bunlar olmamış gibi davranıyor." dedi. Memmedov, Ermenistan'ın savaş suçlarına sessiz kalan Batı'ya da tepkisini dile getirdi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da Ermenistan'ın Azerbaycanlı sivillere yönelik saldırılarının unutulmaması gerektiğini söyledi.

# Ermenistan # Azerbaycan # Karabağ