PKK'nin Suriye kolu PYD'de Salih Müslim yeniden eşbaşkan seçildi

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı


PKK'nin Suriye kolu PYD hafta sonu Suriye'nin Haseke kentinde 9. Kongresini topladı ve Salih Müslim bir kez daha örgütün eş başkanlığına getirildi. Asya Abdullah ise yerini korudu. Bunun yanı sıra kongrede 145 kişi yeni genel meclis üyesi olarak belirlendi. Önemli değişikliklerin beklendiği kongre sonrası için farklı senaryolar ortalıkta dolaşıyor!

PYD ve onun askeri kanadı YPG'de yoğunlaşan sorunların çözümü için bu değişimin yapıldığı ve sıranın DSG'ye geleceği konuşulmaktadır. Son iki yıl içinde örgütün başarılar hanesinin boş olduğu ve ABD'nin işgal bekçiliği dışında herhangi bir başarısının bulunmadığı biliniyor. Bir ara DSG'nin başı Mazlum Kobane'nin kızağa çekildiği ve görev yerinin değiştirildiği haberleri medyaya konu olmuştu. ABD/ İsrail'in eli işin içine girince Mazlum Kobane yerini korudu. Ancak, PKK Başkanlık Konseyi ve özellikle de Sabri Ok ve Bahoz Erdal (Fehman Hüseyin) tarafından istenmeyen ve defterinin dürülmesi gereken unsur olarak görülüyor. Mazlum Kobane'nin ABD'liler tarafından "komutan" olarak lanse edilmesi ve düzenli muhatap alınıp görüşmeler yapılması PKK'da rahatsızlıklara neden oluyor.

Salih Müslim Türkiye kökenli PKK yönetici ve kadroları açısından büyük öneme sahip. Özellikle Suriye kökenli PKK/PYD'liler ile Türkiye kökenli PKK'liler arasında zaman zaman gerginliklerin yaşandığı ve çatışmalara dönüştüğünü Kürtçü sosyal medya sitelerinden öğrenmiştik. "Rojava Devrimi" denilen Amerikan emperyalizminin işgal bölgesinde oluşturulan kukla, işbirlikçi PYD/YPG yönetimi Suriye kökenlileri cesaretlendirmiş ve başına buyruk girişimlere yönelmeleriyle beraber sıkıntılarda artış baş göstermişti. Gelinen aşamada PKK ile PYD arasındaki dengeleri gözeten, kuran, Türkiye'yi iyi tanıyan ve akıcı Türkçe konuşan Salih Müslim bir plan çerçevesinde PYD'nin başına geçirildi.

Türkiye'nin Zap-Avaşin-Metina'da sürdürdüğü operasyonların PKK'yi bunalttığı ve çöküşe doğru sürüklediği koşullarda PYD'de ki değişim daha büyük anlam kazanıyor. Ayrıca, TSK'nin Zeytin Dalı Bölgesi'ne düzenleyeceği harekatı da hesaba kattığımızda Salih Müslim'in bilinçli bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.

PKK, Suriye'de ki en tecrübeli ve tanınan kadrolardan Salih Müslim aracılığıyla PYD/YPG üzerindeki denetimini pekiştirmeyi hedefliyor. Merkezkaç eğilimleri de frenleyeceğini hesap eden PKK önderliğinin, bu bağlamda başarılı olup olmayacağını yakın tarihte göreceğiz. 

# abd # türkiye # pkk # suriye # israil # meclis # son # haseke