ABD'nin Irak'tan çıkarılmasına Erbil karşı çıktı

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Amerikan emperyalizmi Irak'ta işgalci güçtür ve bu tartışma götürmez bir gerçektir. Mazlum Irak halkına karşı sürdürülen savaş, tarihin en acımasız savaşları içinde yer alır. ABD sadece Irak'ı işgal etmekle yetinmedi Suriye’yide işgal ederek PKK/PYD’ye alan açtı ve Suriye Arap Cumhuriyeti’ni zor durumda bıraktı. Fakat ABD/İsrail'in istediği olmadı. Son dönemde Irak Hükümeti ABD askerlerini istemediğini açıkladı ve bu yönde girişimlerin olduğunu duyurdu.

Kaderi ABD/İsrail’e bağlı Mesut Barzani’nin liderliğindeki KDP ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bu açıklamalardan memnun olmadı. Çünkü Kürtçüler ABD/İsrail’siz bölgede federal yapıyı bile koruyamayacaklarının farkında.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Areci, Irak'ın yakında ABD ile güçlerinin çekilmesi konusunda bir anlaşmaya varacağını belirterek “Irak'ın yabancı güçlere ihtiyacı yok” dedi. Bunun üzerine KDP’nin başkanı Mesud Barzani’nin danışmanı Kifah Mahmud, “Irak Meclisi’nin Amerikalıların Irak'tan çıkarılması yönündeki kararının tüm Iraklıları temsil etmediğini” açıklayarak ABD’nin güçlerini çekmemesini istedi.

Kürtçü ve Irak’ın parçalanmasından yana olan Kifah Mahmud, “Amerikalıların çıkarılmasını isteyen siyasi oluşumlar, ülkelerinin çıkarını arayan tüm Iraklıları temsil etmiyor. Irak parlamentosunun kararı Irak halkını temsil etmiyor. O, sadece Şii partilerin grubunu temsil ediyor” diyerek ABD’nin kalması için kılıf uyduruyor. KDP katıksız Amerikan emperyalizminin ve İsrail siyonizminin işbirlikçisidir. Saddam Hüseyin’in katledilmesini bayram sevinciyle karşılayan KDP önderliği ABD/İsrail'in kapıkuludur. Bölgeden ABD/İsrail’i çıkarın IKBY ve KDP Barzanların aşiretine dönüşür.

Irak Meclisi’ndeki Kürdistan İttifakı grubunun eski milletvekili ve başkanı Ezidi kökenli Macid Şengali de Amerika’nın Irak’tan çekilmesini “İran’ın nüfuzu altındaki grupların Irak'a daha fazla hâkim olmak için istediğini” söyleyerek koroya katıldı. ABD/İsrail’e dost İran’a düşmanlıkta başı çeken Macid Şengali mecliste bulunduğu zamanlarda tüm mesaisini Irak için değil, IKBY’nin kontrolündeki bölge için harcamış ve Kürtçü faaliyeti esas almıştır. Şengali “IŞİD tehlikesi” sopasını göstererek işgalci ABD’nin kalmasını savunuyor.

Sahaya baktığımızda KDP-IKBY’nin bırakalım ABD’ye mesafeli davranmasını kırmamak, incitmemek ve sahada tutmak için elinden gelen herşeyi yapıyor. Irak’ın kuzeyi bize bu gerçeği gösteriyor ve bizler bunu doğru analiz etmeliyiz.

IKBY-KDP ve benzerleri ile PKK/PYD gibi piyon örgütler ABD/İsrail yörüngesinden kurtulmak şöyle dursun, yörüngede kalmak için yapmadıkları cambazlık kalmadı! Uyguladıkları bazı gelir geçer taktikleri ciddiye alarak, bu örgütlerde antiemperyalizm aramak niyet açıklamaktan öte bir anlam taşımıyor.

# abd # amerika # pkk # suriye # israil # pyd # ırak # Irak meclisi # erbil # KDP # pkk pyd # ABD İsrail # Amerikan emperyalizmi # Suriye Arap Cumhuriyeti # Mesud Barzani # Kürtçüler