ABD Erbil Başkonsolosu Rob Waller: ''Kürtler iki dosta bel bağlayabilir, biri dağlar diğeri de Amerika Birleşik Devletler'dir''

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Kürtçü örgütler yıllardır ABD emperyalizmine bel bağlayarak dağa çıktılar ve hep hezimete uğradılar. Emperyalizme dayanarak ulusal kurtuluş mücadelesi nerede başarıya ulaşmış? Var mı bir örneği? Yoktur. Ancak emperyalizmin sömürgesi, yarı sömürgesi olunur. ABD’nin bölgemizde fiili güç bulundurması ve yedekleri (PKK vb.) kullanarak sürekli huzursuzluk yaratması büyük bir sorun olarak duruyor. İran-Irak-Suriye ve Türkiye açısından baş düşman ortaktır ve bu baş düşman ABD emperyalizmidir.

Geçenlerde K24’de Iraklı siyasi yorumculardan Cebar Meşhedani bazı açıklamalarda bulundu. Meşhedani “Irak’ın parçalanması ve Kürdistan'ın kurulmasını” tek çözüm yolu olarak gördüğünü söyledi. Meşhedanî,” Siz Kürtsünüz ve kendinize has özellikleriniz var. Neden kendi devletinizin sahibi olmayasınız. Bu durumun tek çözüm yolu ise Irak’ın parçalanmasıdır. Britanya tarafından 100 yıl önce çizilmiş sınırlar bütünüyle anlamını yitirdi” dedi. Meşhedani: “Irak’ta her şey İran tarafından yönetiliyor” diyerekte İran’ı hedef gösterdi.

Görüldüğü gibi başta Barzani KDP’si olmak üzere bu sözler Kürtçüleri memnun etmiştir. Zaten Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Irak federasyonu içinde neredeyse her meselede “bağımsız devlet” gibi hareket ediyor. Türkiye ve İran engeli olmasa IKBY tez elden Mesut Barzani’nin çekmecesinde bekleyen 27 Eylül 2017 referandum zarfını çıkarıp bağımsızlığını ilan edecek! Bu fırsatı kolladıkları ve beklentiye girdikleri sır değildir.

BAŞKONSOLOS WALLER’DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Rudaw’da ABD Erbil Başkonsolosu Rob Waller’in görüşleri yayınlandı ve bu aynı zamanda veda konuşmasıydı. Açık sözlü Waller zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Diplomasi dilini bir yana bırakarak ABD’nin projelerini dillendirdi. Waller’in Başkonsolos olmanın ötesinde özel görevli olduğu konuşmalarından belli. Waller: “Kürtler iki dosta bel bağlayabilir, biri dağlar diğeri de Amerika Birleşik Devletler’dir” sözleriyle Kürtçülere giderayak mesaj veriyor!

Meşhedani gibi Irak’ın bölünmesinden ve ABD/İsrail’e bağımlı sözde “Bağımsız Kürdistan”ın kararlı savunucularından Başkonsolos Rob Waller: “Dostluğumuz onlarca yıla dayanmaktadır. Nisan 2021’de Güvenli Bölge’nin kuruluşunun 30’uncu yıl dönümünde Erbil’deki Minare Parkı yakınında düzenlenen merasimde katılımcılara hitap ettim ve 30 yıl önce gerçekleşen askeri ve insani başarıdan bahsederek, bunun milletlerimiz arasındaki bu ilişkiye ruh kattığını ve bu bölgenin oluşması için yapı taşı olduğunu ifade ettim. Bu gün ben de bununla iftihar ediyorum” dedi. Waller, ABD’nin Irak’ta ki cinayetlerinden, katliamlarından, işkencelerinden, tecavüzlerinden gurur duyduğunu döne döne anlatıyor! 17 Ocak 1991’de başlayan 1. Körfez Savaşı’nın (Çöl Fırtınası Harekâtı) sonuçlarına tüm dünya tanık. Bir Buçuk milyon Iraklıyı çöllere gömen ABD emperyalizminin işgal gününü kutlayan Waller sahibini özgün sesi olarak ikrarda bulunuyor. O zamanın KDP’si, YNK’sı, PKK’sı ve diğer Kürtçüler işgali bayram havasında karşılamış ve Irak’ın parçalanmasında roller üstlenmişlerdi. KDP/KYB’nin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in yakalanması ve idam edilmesindeki suçları ise unutulmadı!

Rob Waller Kürtçü örgütlerle o kadar içli dışlı ki onların aralarındaki sorunları çözmede sorumluluk üstlenmekte ve yol göstermektedir. KDP ile KYB arasındaki anlaşmazlıkların sona erdirilmesi için çırpınıp durduğuna konuşmalarında ayrıntılı yer veriyor. Bay Waller şöyle demektedir: “Hükümetimiz (ABD. Mİ) Peşmerge Güçleri’nin bir çatı altında birleşmesi için desteklerine devam etti. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl güvenlik alanında 250 milyon dolardan daha fazla bir destekte bulundu. Birleşik bir Peşmerge gücü, daha güçlü daha birlik bir Kürdistan Bölgesi anlamına geliyor.”

ÇEK ELİNİ BÖLGEMİZDEN

Bütün İnsanlık adına

Amerika katil katil

Âşık Mahzuni Şerif’in dizeleri ABD emperyalizmine yanıt için yeterli! Evet, Amerikan emperyalizmi katildir, bölgemizden gidecek. Ya gidecek ya da gönderilecek!

# amerika # emperyalizm # Aşık Mahzuni Şerif # Murat İnce # katil