PKK/PYD yine KDP'li kaçırdı

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’ın kuzeyinde PKK’ya yönelik düzenlediği harekâtlar örgütü çıkmaza soktu. Irak Bölgesel Yönetimi’nin ve Mesut Barazani liderliğindeki KDP’nin son gelişmeler üzerine PKK’yı suçlaması, destek sunmaması ve sınır dışına çıkmasını istemesi, iplerin iyice gerilmesine neden oldu.

Son günlerde Türkiye'den eleman devşiremeyen PKK, Suriye’de ki güçlerinin bir kısmını çekerek Irak'ın Kuzeyine yerleştirmeye başladı. IKBY ise Türkiye ile bu bağlamda bir gerilim yaşamak istemiyor ve dikkatli davranmaya çalışıyor. Suriye'nin kuzeyinden silahlı elemanlarını Irak'ın Kuzeyine taşımaya devam etmesi IKBY ve KDP’de rahatsızlık yarattı. PKK, Suriye’de ki elemanlarını Irak’ın Kuzeyi’ne çekerek aynı zamanda provokasyonlara da çanak tutuyor. Olası çatışmalara kendisi dışındaki kesimleride katmak istiyor. Günün koşullarında bunu başarması neredeyse imkânsız!

PKK, ülkemiz sınırları içindeki silahlı gücü eridiği için yeni takviyelere ihtiyaç duymakta. Ancak örgüte katılımın en alt düzeye inmesi PKK/KCK önderliğinde telaşa neden oluyor. Irak'ın Kuzeyindeki eğitim kamplarından çatışma alanına gitmek istemeyenlerin ve kaçanların sayısında gözlenen artış örgütte çözülmeleri hızlandırdı.

ENKS’NİN LİDER KADROSU KAÇIRILDI

Mesut Barzani’nin kontrolündeki Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile PKK/PYD’nin arası başından beri bozuktu. ABD'nin emriyle zaman zaman bir araya gelmelerine rağmen aralarındaki rekabet ve sürtüşme bitmedi. En son geçen hafta üst düzey ABD’li ekibin çabaları da sonuçsuz kaldı. ENKS Suriye’nin Kuzeyindeki PKK/PYD “egemenliğinden” rahatsızlık duyuyor. Roj Peşmergelerinin PKK/PYD tarafından Suriye’ye girişinin engellenmesi ve ENKS ile KDP-S’nin faaliyetlerine müdahalede bulunulması ipleri geriyor. Son haftalarda PYD/YPG’nin ENKS’ye yönelik önleyici ve baskıcı girişimlerinden dolayı bölgede huzursuzluk arttı.

PYD’ye bağlı güçlerin ENKS’nin Çilaxa Şubesi Üyesi ve Kürdistan Demokrat Partisi-Suriye (KDP-S) üyesi Abdulxafar Muhammed’i kaçırdığını 22 Mayıs tarihinde ENKS Genel Sekreterliği açıkladı. Olay üzerine ENKS ve KDP art arda açıklamalar yaptı.

Haberi okuyalım: “ENKS üyesi Abdülxafar Muhammed’in, eşi ile birlikte arabasında Rimelan ile Kamışlo yolu üzerinde yolculuk yaptığı esnada PYD tarafından yollarının kesildiği, eşinin Şabak köyü yakınında arabadan indirilerek Muhammed’in bilinmeyen bir yere götürüldüğü, Abdulxafar Muhammed’in 28 Mart'ta da kaçırıldığı, KDP-S ile ENKS’de siyasi faaliyetlerde yer almaması için tehdit edildiği” söylenerek “Bu eylem, PYD'nin Kürt diyaloğunu sürdürmemesinin başarısızlığı ve isteksizliğinin bir kanıtıdır” ifadelerine yer verildi. ENKS açıklamanın sonunda, PYD’nin cezaevlerinde bulunan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, gözdağı eylemlerinin durdurması çağrısında da bulundu.

Habere bakıldığında iki örgüt arasındaki husumetin kolay çözülemeyeceği görülüyor. Suriye’nin Kuzeyi’nde pek çok ENKS ve özelliklede KDP kökenliler hedef alınmakta ve bazıları uzun süredir hapishanede tutuluyor. KDP tarafından yapılan tüm girişimler ise sonuçsuz kaldı.

ABD’NİN İPİ ÇÜRÜKTÜR

Eğer ABD emperyalizminin ve İsrail haydut devletinin ipiyle kuyuya inmek isterseniz, günü geldiğinde bir daha çıkmamak üzere kuyunun dibini boylarsınız! Bölge devletlerinin birliğini bozmaya yönelik çalışmalar içinde yer alan Kürtçü örgütler, en son İsrail’in mazlum Filistin halkına karşı düzenlediği saldırılara sessiz kalmışlardı.

ABD’nin piyonu PKK/PYD gün geçtikçe daha fazla tecrit oluyor. Bu olgu örgütü zıvanadan çıkarıyor ve intihar eylemlerine sürüklüyor. PYD’nin ENKS-KDP-S üyesini kaçırmasını bu koşullara bağlamak gerekir.

PKK ve kolları ilk defa insan kaçırmıyor. Onyıllardır insan kaçakçılığı yaptığı gibi Türkiye’de HDP aracılığıyla da çocuk yaşta gençler farklı yöntemlerle kaçırılıyor. PKK bölgede karanlık ilişkilerle anılan bir örgüttür. Bölgede istikrarsızlık yaratmada kullanılan PKK, ABD/İsrail kontrolünde paramiliter bir örgüttür.

# Türk Silahlı Kuvvetleri # tsk # suriye # israil # ırak # filistin # hdp kapatılsın # hdp pkk # HDPKK # ırak pkk # ABD emperyalizmi # pkk pyd # pkk kck # mesut barzani # tsk pkk # suriye pkk # Suriye Kürt Ulusal Konseyi # ENKS # Kürdistan Demokrat Partisi