HDP'den sahte TİP'e "üçüncü yol" ve "üçüncü ittifak" üzerine

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

İttifaklar gerçeklik zemininde kurulur. Ben önerdim olacak gibi yaklaşımlar ham olmaktan öte hayal dünyasında yaşamaktır. İttifaklar yüzde yüz birbirine benzerler arasında ki birlik değildir. İttifak edecek güçlerin hangi amaç doğrultusunda beraber hareket edecekler, bunun net olması zorunludur. Son günlerde yeniden "ittifak" furyası başlatıldı.

Ülkemizde sol denildiğinde ilk akla gelen anti emperyalizmdir. Ama PKK/HDP'nin listesinden bedavadan vekil seçilen Erkan Baş'ın sahte TİP'ine gelince anti emperyalizm yerini emperyalizmin piyonu PKK/HDP'ye biat etmeye bırakıyor. Kürsülerden bol bol sosyalist dil kullanan ve mangalda kül bırakmayan Erkan Baş ve benzerleri bölücülüğün yanaşmalarıdır. HDP'nin bitirilmesi aynı zamanda böylesi sahte solcularında bitmesi demektir. Onların kaderi HDP'nin varlığına bağlıdır.

Sahte TİP'in Genel Başkanı Erkan Baş soldaki ittifak arayışlarını “Toplumsal muhalefetin güçleri olarak ana muhalefet rolünü devralmaya hazırlanıyoruz” olarak açıkladı. Erkan Baş'ın "başı" dönmüştür herhalde! Beyefendi hiç bir gücü olmadığı halde ve HDP'nin vekili olduğunu unutarak boyunu aşan sözler ediyor! Erkan Baş'ın sahte TİP'i ile birinci ve ikinci TİP'in zerre kadar benzer yönü yoktur ve birbirine karıştırılmamalıdır. Sahte TİP, PKK/HDP'nin kullandığı paravan örgüttür.

Sahte TİP'in Genel Başkanı Erkan Baş, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede kendisine, "ana muhalefeti devralmaya hazırlanıyoruz" dediğini aktarıyor. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Sahte TİP ile görüşmesi ve samimi pozlar vermesi normaldir. Çünkü ikiside HDP'nin desteğine bel bağlamıştır. HDP noktasında Kılıçdaroğlu CHP'si ile sahte TİP'in görüşleri örtüşmektedir.

Emek Partisi, SOL Parti ve Türkiye Komünist Partisi'de ittifak arayışlarına girdi. Gerçi basında yer alan Sahte TİP ile üçüncü ittifak söylentilerini her üç partide yalanladı. Ancak bu yalanlamanın şimdilik yapıldığını da ekleyelim. İleriki dönemlerde ortaklaşmaları kısmende olsa mümkündür. Ne EMEP, SOL Parti ve ne de TKP'nin HDP noktasında doğru tavır aldıklarını görmedik. EMEP hariç diğer ikisi her daim ikircikli tavırla hareket etmekteler.

Sahte TİP'in 3. Yol/ittifak girişimleri şimdilik ismi cismi bilinmeyen bir sürü örgütle sürdürülmeye çalışılıyor. Hatta İbrahim Kaypakkaya çizgisindeki ve Tunceli Belediye Başkanı M. Fatih Maçoğlu'nunda savunduğu Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ile de görüştüler. Bilindiği gibi Maçoğlu TKP listesinden aday olmuştu. Ancak kendisi TKP'li değil SMF'li.

Sahte TİP ittifak arayışlarını sürdürürken açıklamalarında sürekli "Kürtleri temsil eden" örgüte övgü ve "LGBTİ+'lerin haklarına özellikle vurgu yapıyor ve emek, çevre hareketi, özgürlük, barış vb süslemelerle sunuyorlar.

Solumsu bazı farklı kesimlerden ilkesiz, bozguncu ittifak çağrıları gelmeye devam ediyor. Daha çok da CHP merkezli ve onun yörüngesinde ittifak çağrılarının olması son derece düşündürücüdür! Hangi amaç doğrultusunda ittifak yapıyorsunuz sorusuna verilen yanıtların müsbet olmadığını biliyoruz. Kitaplarında, emperyalizme karşı mücadele, bölücülüğü mahkum etmek ve örgütünü saf dışı bırakmak gibi bir niyeti olmayanların niyeti bozuktur!

Nesnel gerçekliğe baktığımızda Amerikan emperyalizmi ve işbirlikçilerine karşı Türkiye Cephesi ile başını CHP'nin çektiği Türkiye karşıtı cephenin karşı karşıya geldiğini ve üçüncü bir cephenin son tahlilde CHP'nin Türkiye karşıtı cephesine yarayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Üçüncü yol, üçüncü cephe gibi söylemler küçük dar kümelerin zaman tüketmekten başka bir işe yaramayacağını görmeliyiz.

Sol'a yakışan dik durmaktır, kuyrukçu olmamaktır, bölücülüğe prim vermemektir, anti emperyalizmin yılmaz savunucusu olmaktır ve her şart altında doğru devrimci mücadele için savaşmaktır.

# pkk # hdp # seçim # tip # türkiye işçi partisi # erkan baş # emep # sol parti # smf