O tür solun düştüğü vahim durum

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Kürtçüler (bölücüler) PKK/HDP'ye yanaşarak vekil seçilen ve üst kademede yer alan sahte solculara ağır sözlerle veryansın ediyor, aşağılıyorlar. Onların deyimiyle "kene gibi" yapışarak sözde "Kürt bağımsızlık hareketini" başka yönlere çektiklerini ve buna son verilmesinin gerektiğini dillendiriyorlar.

Kürtçü bir internet haber sitesinde Yakup Emrah'ın "Kürtlere Sol kayyımı atayan zihniyet" başlıklı yazısı yayınlandı. Türk solu, daha doğrusu Türkiye halkından kopmuş sözde solcuları eleştiri yağmuruna tutan Yakup Emrah, "Şu bir gerçektir ki Kemalist Türk Solu hem 12 Eylül darbesi öncesi hem de bu darbeden sonra azımsanmayacak derecede Kürtleri ve Kürt hareketlerini örgütleyip kanalize etmeye çalıştılar. Asıl mesele hem irticacı hem de bölücü (!) olan Kürt toplumsallığını iktidar aklına entegre etmekti" sözleriyle kendi tarihlerinden kopan ve bölücülüğün bileşeni haline getirilen sol görünümlü örgütleri suçluyor.

1982 yılında yurt dışında 12 Eylül darbesine karşı PKK- Dev Yol, Sosyalist Vatan Partisi, Türkiye Emekçi Partisi, TKP/İşçinin Sesi, TKEP, THKP-C/Acilciler ve Dev Savaş örgütleri "Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi (FKBDC)" oluşturdular. Bu girişimin ardından ve özelliklede 1984 yılından sonra Avrupa'daki sol görünümlü örgütlerde çözülme ve PKK'ya iltihak etme süreci başladı. Kurulan "Ortak eylem platformları" PKK'ya güç taşıdı, solumsu örgütlerin eriyerek kendilerini anlamsız hale getirmelerinin yolu açıldı. FKBDC 1985 yılında örgütler arası (özelliklede Dev Yol ile) anlaşmazlıklar neticesinde dağıldı ve yerini farklı eylem birliktelikleri aldı.

Kurulan cephe girişimi o tür sol açısından yol ayrımını ifade ediyordu. Artık gözlerini Türkiye'nin bağımsızlık ve devrim davasından çevirerek bölücülüğün payandası olunuyordu. 1980 öncesinin illegal silahlı sahte solcu örgütleri PKK'nın dümen suyuna girerek dönüşüme uğradılar.

KÜRTÇÜLER DE SOL'A KÜFRETME MODASI

"Çözüm süreci" denilen ucubenin son bulmasının ardından Kürtçüler de solun geneline yönelik hakarete varan sözler süreklilik kazandı. PKK ile halvet olanların sahte sola evrilmelerini görmezden gelerek yapılan her tahlil yanlıştır. Yakup Emrah'da böylesi bir ayrım yok. Türkiye'nin Kemalist Devrimi'ne dil uzatan Emrah, hızını alamayarak kendilerinin dümen suyunda giden sol gruplara yönelik şu sözleri sarf etmektedir: "Radikal bir beyan olabilir ama Türk Solu Kürdistan'ın kültür ajanlarıdırlar. Dahası zincirlerini kırmaya çalışan, ezilen, ötekileştirilen, hakları gasp edilen, siyasal ekonomik ve kültürel olarak yalnızlaştırılan, öldürülen, ekinleri ifsat edilen Kürtler; Türk soluna yabancıdırlar ve bu ideolojiyi Kürtlere satmak beyhude bir iştir." Sol Parti'den (ÖDP) EMEP'e kadar şu veya bu oranda Kürtçüleri destekleyenlerin bu mesajları iyi okumaları gerekiyor!

1980 öncesi tüm hatalarına, yanlışlarına ve provokasyonlara yer almalarına rağmen, hiç bir dönem Türkiye solu bu kadar ayağa düşmemiş, aşağılanmamıştı. Özelliklede HEP'ten HDP'ye kadar partilerde milletvekili seçilen, üst kademelerde yer alanlar sahte solun PKK'nın kuyruğuna takılmasında öncü rol oynadılar. Bunlar başı dik değil başı eğik "sol" tacirleridir.

PKK/HDP'NİN SIRTINDAN GEÇİNENLER

Yakup Emrah Türkiye halkında zerre kadar karşılığı olmayan sol maskelilerin PKK/HDP'nin sırtından vekil seçilmelerini eleştiriyor ve şöyle sesleniyor: "Kürt coğrafyasında entegrasyonu sağlayan isimlerden biri olan Sırrı Süreyya Önder'in “HDP Kürt milliyetçiliğinin önüne geçmek için kuruldu.” Cümlesi de yazdıklarımızın özü mahiyetindedir. Ayrıca şu gerçekliği daha derin düşünmemiz gerekecektir: Politik temsiliyeti yüzde 1 olan Türk Solunun yaklaşık 30 sandalye alması hangi aklın ürünüdür? Kürtlere Sol Kayyımı atayan zihniyet kimdir?"

Sol lafazanlığın sosyalizm cilalı örgütlerinden sahte TİP'nin milletvekilleri PKK/HDP'nin listelerinden seçildiler. Kimsenin tanımadığı, halkın ismini bile bilmediği bir partinin elemanları sırf PKK/HDP destekçiliğinden ve vitrin süsü olarak kullanılmaları için milletvekili seçildiler. Bu ayıp onlara yeter!

SOL DEVRİMCİDİR

Legal ve illegal sol örgütlerin neredeyse bütününe yakınını yurt dışında tanıma olanağımız oldu. Yayın organlarını, kongre belgelerini ve eylemlerini olabildiğince yakından incelemeye, gözlemlemeye çalıştık. Amip gibi parçalanmalarını ve ifrata varan siyasal analizlerini gördüğümüzde irkildik ve bu sol olamaz dedik! Çünkü solcu ilk önce yurtseverdir, birleştiricidir ve anti emperyalisttir. Devrimin yolunda ilerlerken yurtseverliği ve antiemperyalistliği tartışılmazdır. 1990'lı yıllara doğru o tür solun Amerikancı PKK'nın bir dediğini iki yapmayan oportünist tavrına tanık oldukça, o solun sol olmaktan çıktığını ve sahte sol'da karar kıldığını gördük!

Sol denince ilk önce; "Omuzlarının üstünde kafasını taşıyan" ve tüm kararları kendi örgütünün verdiği, onurlu duruşlu devrimci akla gelir. Solumsu çevrelerin beynini maalesef PKK/HDP esir almıştır. Bazı cılız seslerin çıkması ise belirleyici değildir.

O tür solun durumu gerçekten vahimdir. Artık eskisi gibi sağlıklı düşünemedikleri gibi, ulusal ve uluslararası alandaki gelişmeleri doğru tahlil etme yeteneklerini de yitirdiler. Bu durumdan kurtulmalarını PKK'ya, Kürtçülüğe ve Kürtçülere karşı alacakları tavır belirleyecektir.

# pkk # hdp # devrim # Kürt # Sırrı Süreyya Önder # tkp # thkp-c # ÖDP # emep # sol parti # Kemalist Devrimi