PYD/YPG Suriye KDP'sine saldırdı

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Suriye’nin kuzeyinde sular durulmuyor. Kürtçü örgütler arasındaki alan hâkimiyeti kavgası yer yer silahlı çatışmalara dönüşüyor. ABD emperyalizmi Suriye KDP’sinin (PDK-S) başını çektiği Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile PYD/YPG’nin yönettiği Ulusal Birlik Partileri’ni (PYNK) bir araya getirmiş ve geçicide olsa “barış” sağlanmıştı. PKK/YPG’nin saldırıları sonucunda Suriye KDP’si pek çok ofisini ENKS ile birlikte kapatmak zorunda kalmıştı. Sağlanan “barış” neticesinde ofislerin bazıları yeniden açılmıştı.

Anlaşmayı yine PYD/YPG bozmuş ve 16 Nisan tarihinde PDK-S’nin Girké-Légé kentindeki ofisine silahlı saldırıda bulunmuş ve ofis içinde arama yaparak tahrip etmişti. Bunun üzerine ENKS Sekreterliği olay kınanmakla yetindi! “Bu yapılan ahlaki olmadığı gibi, daha önce ENKS çalışanları ve bileşenlerine yönelik ihlallerin bir devamıdır” denilen açıklama pek çok çevre tarafından “ılımlı” ve “uzlaşmacı” olarak görüldü.

Irak KDP’nin lideri Mesut Barzani, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı David Brownstein ile bir araya geldi ve Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri değerlendirdi. Mesut Barzani Suriye’nin kuzeyinde Kürtçü örgütler arasında yaşanan olumsuzluklarda ABD’nin daha fazla sorumluluk üstlenmesini istedi.

ABD’NİN İŞGALİNİ GÖRMEZDEN GELENLER

Irak ve Suriye’de ABD/İsrail ikilisinin melun rolünü görmezden gelenlerin başında, dört parçada Kürtçü örgütler gelmektedir. Şu ana kadar tek bir Kürtçü örgütün antiemperyalist eylemine rastlamadık. Irak işgal edildiğinde ABD’yi alkışlayanlar ve “Bıji Obama” diye yeri göğü inletenler yine Kürtçü örgütler ve etkiledikleri kesimlerdi.

Son aylarda Suriye’nin kuzeyinde ENKS’nin (Barzaniciler) ön almaya başladığını ve bu durumdan PYD/YPG’nin rahatsızlık duyduğunu pek çok PKK/PYD karşıtı Kürtçü yazar sıklıkla dillendirmeye başladı. İnişe geçen PKK ve sözde “Rojava Devrimi”nin parlattığı ABD/İsrail’in piyonu PYD/YPG “Rojava”dan şutlanınca onunda yıldızı sönmeye başladı. Bu gerçeği gören ENKS daha aktif olmak için fırsat yakaladığı kanısında. PDK-S’nin (Barzaniciler) ofisine saldırının sebebini burada aramak gerekiyor.

Suriye’nin kuzeyinde bölücü örgütler arasındaki rekabetin biteceği yok. Bundan en çok ABD/İsrail yararlanmaktadır. Bölmek ve bölünenleri yeniden bölünmeye teşvik etmek taktiği emperyalizmin sürekli tekrarladığı uygulamalardır.

ABD’NİN ÖDÜL ŞOVU

PKK ile PYD arasındaki sorunların büyümesi ABD’yi yeni taktikler uygulamaya yöneltiyor. En son PKK yöneticilerini ihbar edeceklere yönelik milyon dolar ödül senaryosunu da bu bağlamda ele almalı. Mesele üç beş PKK kadrosunu elimine etmekle çözülmez ve bunu en iyi ABD’liler biliyor. Bir taşla iki kuş vurmayı hedefleyen ABD, hem Türkiye’ye ve hem de PKK/PYD’ye mesajlar veriyor. Türkiye’yi PKK üzerinden PYD/YPG oluşumuna razı edeceğini düşünüyor! Diğer yandan PKK’ya PYD/YPG’yi “rahat bırakmasını” öğütlüyor!

ABD emperyalizmi PKK’yı gözden çıkaramaz. Çünkü şu an bölgede PKK/PYD kadar ABD/İsrail çıkarlarına yarar sağlayan örgüt I-KDP’yi saymazsak yoktur. Bu olgu değişmediği sürece ABD at değiştirmeyecek ve mevcut olanla yola devam edecektir. PKK/PYD arasındaki çelişmeleri kendi lehine değerlendirecek ve zamanı geldiğinde gereğini yapacaktır. Kısacası bölgemizde bölücüler cephesinde şimdilik değişen fazla bir şey yok!

# abd # türkiye # pkk # saldırı # suriye # abd pkk # pyd # YPG # ABD terör # terör # barzani # emperyalizm # Obama # Kürt # işgal # KDP # ABD emperyalizmi # pkk pyd # PKK terör # Rojava # ENKS # biji obama