PKK'nın askeri kanadı HPG'de sorunlar büyüyor

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Son aylarda yüzlerce HPG'li safları terk ederek KDP'nin egemenliğindeki Peşmergeye katıldı. HPG'nin başındaki Murat Karayılan'ın (Cemal) son günlerde yaptığı açıklamalar örgütün çıkmazının boyutlarını gözler önüne seriyor. Karayılan'ın HPG'yi yönetmede zayıf kaldığı, eleman devşirilmesine gereken önemi vermediği ve kendi başına buyruk hareket etmesiyle PKK'yı zorda bıraktığı, çok başlı PKK'nın bu durumu artık taşıyamadığı konuşuluyor. 24 Temmuz 2015 öncesi büyük katılımların olduğu ve yer yer katılımların frenlendiği dönemler geride kaldı. Şimdilerde ilanla eleman aranıyor ve o da fiyaskoyla sonuçlanıyor. Çünkü yenilen ve kaybeden bir örgüte kimse itibar etmez ve bile bile ölüme gitmez!

Örgütte özellikle son altı yıldır ses getiren bir çıkış yapamamanın zorlukları yaşanıyor. Planladığı eylemler ise uygulanamıyor. Türkiye'nin aralıksız süren operasyonları örgütü kıskaca alarak kıpırdayamaz hale getirdi. PKK önderliğinin HDP üzerinden yeni alanlar yaratma hamlelerinin tam olarak boşa çıkarılmaması ve kapatılma sürecinin zamana yayılması örgüte nefes alma olanağı sağlıyor.

WERXALE TÜNELLERİ HEZİMETİ

Türkiye'nin PKK'ya aman vermez dirençli mücadelesi örgütü kaosa sürükledi. Bu yılın Nisan ayından beri devam eden TSK’nın Pençe Yıldırım operasyonlarında örgüt büyük kayıplar verdi ve yeri zor doldurulacak kadrolarını yitirdi. PKK 2010 yılından itibaren ülkemiz sınırları dahilinde başta Diyarbakır olmak üzere pek çok yerde "savaş taktiği" olarak "tüneller-hendekler" kazmaya ve ayaklanma hazırlıklarına başladı. Ancak beklemediği bir anda TSK'nın PKK'yı açtığı hendeklere gömmesi örgütün ilermesini durdurdu ve gerilemesinin yolunu açtı. Ancak örgüt hem Irak'ta ve hem de Suriye'de ABD/İsrail'in desteğiyle tüneller kazmaya devam etti. PKK ve tüm dünya şunu çok iyi bilmektedir; TSK dünyanın en operasyonel ordusudur ve 37 yıldır kazandığı büyük tecrübe PKK'yı yıldırdı.

TSK'nın Irak'ın kuzeyinde PKK'ya yönelik operasyonlar sırasında, 1999 yılından bu yana örgütün kontrolündeki Werxale hattında bulunan tünelleri yerle bir etmesi örgüte büyük darbe indirmişti. Örgütün mühimmat depoları ile silahlı güçlerinin barınma yeri olarakta kullanılan tünellerin, mağaraların kullanılamaz hale getirilmesi PKK'nın silahlı kanadı HPG'yi zora soktu ve bu örgütte iç tartışmaları alevlendirdi. Bir Kürtçü yazarın, "Oysa ki PKK savaşta sadece Güney sınırları içinde değil Kuzey sınırı içinde de büyük bir darbe almıştır. Saldırı bir yana kendini bile koruyamaz durumdadır. Şehirlerin içine kocaman hendekler kazıp yüzlerce gencin ölümüne yol açtıkları Hendek savaşlarından (24 Temmuz 2015. Mİ) sonra Cizre Bodrumlarında yüzlerce genç yakıldıktan sonra Bese Hozat çıkıp “Cizre’de direniş çizgisi kazandı” diyecek kadar yüzsüzlük göstermişti. Oysa ki HPG’nin müthiş taktik dediği savaş tünelleri gençlere mezar olmuştu." tespiti gerçeği yansıtıyor.

PKK'NIN SÜLEYMANİYE PROVOKASYONLARI

Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB -1 Haziran 1975'de KDP'den ayrılarak Şam'da kuruldu. Mİ) içindeki iktidar kavgalarında ve iç çekişmelerde taraf tutan PKK'ya karşı son zamanlarda artan tepkiler üzerine provakatif eylemlere girişti. Süleymaniye'de ki elemanlarını harekete geçirerek huzursuzluğa neden oluyor. Haklı taleplerle eylemlere girişenlerin arasına katılarak bozgunculuk yapıyor ve kışkırtmalarda bulunuyorlar. En son Süleymaniye merkezli başlayan ve yayılan öğrencilerin gösterileri provoke edildi. Eylemler içinde kamu ve kişisel mallara zarar verme gibi taşkınlıklar oldu.

Kürtçü sitelerde geçen haber şöyle: "Öğrenci protestoları olmaktan çıkan olayların merkezinde yenilginin (Irak Genel Seçimleri. Mİ) verdiği öfke ile hem ittifak yapmış hem de saldırganlaşmış bazı isimler bulunuyor. Bunların başında gelen isim ise Şasuvar Abdulvahid’in hareketi Nwe Nu geliyor, hemen yanında ise PKK var. Ali Bapir tarafından yönetilen ve seçimlerde hiç milletvekili çıkaramayan Komela İslami de bu iki tarafla hareket ediyor. Elbette ki bir de çok açıktan hareket edemeyen ama yine de olayları destekleyen Lahor Cengi de (KYB'den atıldı. Mİ) var. PKK’nin geçmişte öz savunma adı altında Germiyan ve Kerkük çevresinde eğittiği iki üç bölük gücün bir bölümünü Süleymaniye’ye getirdiği de gelen bilgiler arasında. Aslında olaylarda taşkınlık yapan temel yapıda PKK’nin eğittiği bu çete gurupları var."

Amerikan emperyalizminin Kürtçü (bölücü) örgütler aracılığıyla bölgeyi istikrarsızlığın girdabına sürüklemek istiyor. Bu örgütlerin başında ise ABD'nin kara gücüm dediği PKK geliyor. Türkiye'nin başta Suriye olmak üzere Irak-İran ile beraber bu örgütün tarihe karışması için mutlaka birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Suriye ise kilit ülke.

# abd # pkk # diyarbakır # suriye # israil # terör # terör saldırıları # terör saldırısı # bese hozat # KDP # murat karayılan # peşmerge # HPG # pençe yıldırım harekatı # kyb # terör haberleri