Amerikancı PKK/PYD

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Suriye'nin kuzeydoğusunda hareketli günler yaşanıyor. Özelliklede PYD/YPG'nin etkin olduğu Kamışlı'da Suriye Arap Cumhuriyeti'nin Askeri Üssünde tahkimat devam ediyor. Rus Askerlerinin de konuşlandığı üs çok önemli bir yerde bulunuyor. ABD'nin askeri üssünün de bulunduğu Kamışlı stratejik öneme sahip.

ABD son aylarda dikkatini daha çok DSG (PYD/YPG) ile Barzanici ENKS arasındaki gerilimi azaltmaya ve diyaloğu geliştirmeye verdi. ABD'nin Suriye Misyonu Başkanı Matthew Pearl her iki tarafla gerçekleştirdiği görüşmelerden bir sonuç elde etmiş değil. "ABD’nin taraflar arasındaki görüşmelere öncülük edeceğini" dile getiren Pearl "Kürtler arası diyalog umutlarının artmaya başladığını" dile getirdi. Fakat sahaya baktığımızda durumun tam tersi olduğunu görüyoruz. ABD/İsrail desteğinde etki alanını paylaşmaya yanaşmayan DSG'nin ENKS ile arasındaki sorunların azaltılması bile zor görünüyor.

ABD görüşmelere devam ededursun Kamışlı merkezli kuzeydoğu Suriye'de İran'ın desteklediği milisler ve Hizbullah'a  bağlı milisler Suriye Hükümetinin bilgisi dahilinde sorunlu bölgede konuşlandı. Bir Kürtçü sitenin haberine göre, "İran ve Lübnan Hizbullahına bağlı Şii milisler, YPG kontrolündeki Qamişlo'da bulunan rejim üssünde konuşlanıyor ve varlıklarını artırıyor."

Bunun yanı sıra yine Suriye'den haber aktarımı yapan Ayn el Furat haber sitesinin aktardığı bilgilere göre ise, "Qamişlo'da bulunan rejim üssünde İranlı Şii milislerin kalabileceği ve askeri eğitimler yapabilecekleri yeni alanlar inşa ediliyor. Özellikle Deyrizor bölgesi kırsalında oldukça etkin olan İran destekli Şii milisler, Irak sınırındaki El Bukemal kasabasında etkin bir varlık gösteriyor. Ayrıca kentte, Esad'a bağlı olarak bulunan "Tartub Alayı"nın bu kapsamda genişletilme çalışmalarına günler öncesinden başlanıldığı" bilgisi aktarılıyor.

Rusya, İran, Hizbullah; Suriye Arap Cumhuriyeti'nin Milli Kurtuluş Savaşı'nın başarıya ulaşması için elbirliği yapmakta. Burada bir eksik var ve eksiğin giderilmesi gerekiyor. O eksik de Türkiye'nin Suriye ile elbirliği yapmasıdır. Her ne kadar düne göre ilişkilerde farklılıklar olsada yeterli değil. Bölgeden ABD/İsrail ve işbirlikçisi bölücü PKK'nın tüm kollarıyla tasfiye edilmesi ve kalıcı barışın sağlanması için Türkiye kilit ülkedir.

PKK'LILARA TUTUKLAMA

Suriye'de PKK/PYD'ye karşı hazırlıklar sürerken Irak'ta da PKK'ya yönelik operasyon başlatıldı. Şengal’de karışıklık çıkaran PKK'ya bağlı çalışan Şengal Direniş Birliklerinden  (YBŞ) bir grup Irak Ordusu tarafından tutuklandı ve silah ile araçlara el konuldu. Irak'ın kuzeyinde pek çok yerde kampları bulunan PKK aynı zamanda Erbil ve Süleymaniye'de de az sayıda güçlerini tutuyor ve hastanelerden yararlanıyor.

Irak Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) geçtiğimiz aylarda, "PKK’nin daha önceden Şengal’i boşaltması ve farklı bir alana gitmeleri konusunda uyardığı" ama örgütün bunu yerine getirmediği ve huzursuzluk yaratmaya devam ettiğini dile getirdiler.

Uzun zamandır Şengal’de bazı PKK yöneticilerinin heykelini dikmek isteyen örgüt yukarıdaki kamplardan silahlı güçlerini Şengale kaydırmayı sürdürdü. Irak Ordusu’nun bu şekilde tutuklama yöntemini devreye koyması uzmanlarca "dikkat çekici" bulundu.

Amerikan emperyalizminin bölgeden kovulması ve PKK ile kollarının bitirilmesi için bölgesel işbirliğine ihtiyaç var. Türkiye-Suriye arasındaki buzların tamamen erimesi ve dostluk ellerinin buluşması sorunun çözümünü çok kolaylaştıracaktır. Sadece bu yetmez; PKK'nın Türkiye içinde yeni, ağır bir darbe yemesini istiyorsak zaman kaybetmeksizin HDP kapatılmalıdır. Daha sonra diğer kollarına ve destekçilerine de sıra gelecektir. Aksi halde PKK kazdığı HDP mevzisinden Türkiye'ye ateş etmeye devam edecektir.

# abd # türkiye # rusya # iran # pkk # hdp # suriye # operasyon # pyd # terörle mücadele # Kürt # ıkby # pkk pyd # kurtuluş savaşı # Milli Kurtuluş Savaşı # merika # murat incea