Sol görüntü altında PKK/HDP savunuculuğu

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Türkiye'nin Türkiye'nin 5 başlıca çelişmelerini, baş çelişmeyi, baş düşmanı doğru tespit etmeden devrimci analiz yapmanız zordur. Pek çok sol parti ve örgütün gerçeği olgularda aramak yerine kitabi bilgilerin basmakalıp alıntılarına saplanarak tahlile girişmeleri onları hayattan koparıyor. Bu kesimin devlet teorisine yaklaşımı bilimsel sosyalizmle değil anarşizmle örtüşüyor. Her kargaşadan medet ummak, genel bir otorite düşmanlığı, goşist Daniel Cohn Bendit örneğinde olduğu gibi eyleme tapmak ve biricik amaçları "yıkımdan" ibaret olan bu sapmanın izdüşümlerini malesef kendine sol diyen partiler fazlasıyla taşıyor. Haydutluğu bile referans alabilecek kadar yoldan çıkmış bazı marjinal solumsu oluşumlar ideolojik gıdalarını anarşizmden alırlar. Her ne kadar anarşizmi ret eder görünselerde nesnel olarak aynı amaca hizmet ederler.

Kapitalist üretim ilişkilerinin hakim olduğu ve fakat feodal kalıntıların tam olarak tasfiye edilemediği, görece gelişmiş bir ülke olan Türkiye'nin baş çelişmesi milli çelişme ve baş düşmanı Amerikan emperyalizmidir. Bu sosyo-ekonomik yapıdaki ülkemizin "Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye" mücadelesinde esas halkanın tespitine göre yürüyüş ve duruş sergilemek hayati önem taşıyor.

PKK/HDP İLE YÜRÜYENLER HALKLA YÜRÜYEMEZLER

ABD emperyalizmi baş düşman ise onun kara gücü PKK ve yan kolları da düşman kategorisinde yer alır. O halde HDP ile birlikte yürüyenler, baş düşmanın projelerinin destekçisi konumuna düşerler. Peki, antiemperyalizm lafzını ağızlarından düşürmeyenlere ne demeli?  Çok tabi olarak sahte solcu diyeceğiz. Çünkü onlar lafta sosyalist fiiliyatta ise emperyalizmin destekçileridir.

18 Ocak 2022'de PKK/HDP'nin çağrısına uyarak bir araya gelen EMEP, Halkevleri,SMF, TİP, TÖP, EHP ve TKP ortak açıklamada bulundu. Aldıkları 4 maddelik kararların ilki ve sonuncusu  şöyle:

1) Ortak mücadeleyi sürdürmeyi, bu mücadele zeminlerini çoğaltmayı ve güçlendirmeyi,
4) Türkiye’nin bütün ezilenleri, ötekileştirilenleri, mağdurları, emekçileri, kadınları, gençleri ve ekoloji mücadelesi verenleri ile en geniş demokrasi, eşit yurttaşlık ve mücadele ortaklığını kurmanın yol ve yönetmelerini konuşmaya devam edeceğiz. Demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçler olarak üzerimize düşen toplumsal sorumluluğu yerine getirmeye kararlıyız.

"Ortak mücadeleyi" kime karşı sürdürecekler? 4. Maddeyi TKP nasıl içine sindirecek? ABD emperyalizminin ve emperyalizmin lafının bile edilmediği açıklamanın ve kararların asıl amacının Türkiye'nin kendisi olduğunu görüyoruz. Türkiye solunun tarihi antiemperyalizm tarihidir ve bu bilinçle hareket etmişlerdir. Yukarıda bir araya gelenler ise Amerikan emperyalizmi ile birleşerek yurdumuz Türkiye'ye karşı güç birliği etmektedir.

ERTUĞRUL KÜRKÇÜ'NÜN SOLCULARI

20 Ocak 2022 günü Ertuğrul Kürkçü kaleme aldığı yazıda bol bol sosyalizmden, hatta Lenin'den bahseder ve bu kılıf altında "solun" PKK/HDP'ye yamanması için çırpınır. Sol maskeli Kürkçü'ye bir hatırlatma; V. İ. Lenin "Emperyalizm" kitabının yazarıdır. Ulusların kaderini tayin hakkını da bu çerçevede ele alır ve mutlaklaştırmaz. Lenin'i çarpıtarak, yanlış görüşlerine malzeme yaparak durumu kurtaracağını zanneden Ertuğrul Kürkçü yanılıyor. Lenin'in ardına sığınarak ve uluorta alıntılarla siz ancak sahte solcuları avlayabirsiniz! Görüldüğü kadarıyla "derin teorik" tartışmalar içinde gün tüketen TKP'de Kürkçülerin solcusuna dönüşmüş!

Kürkçüye göre PKK/HDP'ye biat eden EMEP, TKP, TİP, EHP gibi partimsi oluşumlar "Türkiye'nin önde gelen sosyalist güçleriymiş"! Önde gelen sosyalist güçlere de bak! ABD/İsrail'in devlet çıkarlarına göre Türkiye, İran, Irak ve Suriye'ye silah doğrultan PKK ve onun şubesi HDP ile kol kola sosyalistlik oynayanlardan Türkiye'ye zerre kadar hayır gelmez.

Ertuğrul Kürkçü durumu çok güzel özetliyor: "Hem rejimin HDP’yi tecrit ve yaftalama saldırısına karşı güçlü bir yanıt oluşturan, hem de Kürtlerin özgürlük mücadelesinin Türkiye'deki demokrasi mücadelesinin vazgeçilmez bir dinamiği olduğunu teyid eden bu güçlü politik hamle, her düzeyde demokrasi güçlerinin yeniden doğrultu kazanması için gerekliydi." Doğru söze ne demeli! 

O tür sol PKK/HDP ile uzlaştığı, desteklediği oranda Türkiye halkına o oranda yabancılaşır. Türk/Kürt kardeşliğini hançerleyen her girişim yenilmeye mahkumdur. 

# abd # türkiye # pkk # hdp # Lenin # suriye # terör # türk # sol # ocak # demokrasi # üretim # tip # ABD emperyalizmi # halkevleri # tkp # top # Murat İnce # ertuğrul kürkçü # emep # smf