Suriye KDP İle PYD/YPG arasındaki bağ koptu

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Dikkatlerin Ukrayna üzerine yoğunlaştığı bir dönemde, Amerikan emperyalizminin Suriye'deki beşinci kolu PYD ile diğer Kürtçü örgütler arasındaki sorunlar büyüyor. Suriye Arap Cumhuriyeti'nin direnmesi, TSK'nin operasyonlarının etkisi Kürtçüleri umutsuzluğa sürüklediği gibi yılgınlığa da neden oluyor. Zaman geçtikçe ve ABD/İsrail köşeye sıkıştıkça bölücü örgütlerde merkezkaç eğilimler ağırlık kazanır.

Suriye devletinin Fırat'ın doğusuna geçme eğilimi arttıkça PYD/YPG'de panik havası oluşuyor. İplerin ABD'nin elinde olması nedeniyle de istediği gibi karar alamıyor. Bu olgu PKK/PYD'yi gerdiği gibi örgüt saflarında eski kararlılık direncini kırıyor.

Uzun süredir Suriye Kürdistan Demokratik Partisi S-KDP ile PYD arasında süren görüşmeler tıkandı. S-KDP yaptığı açıklamada "PYD ile aralarında süren müzakere sürecinin sona erdiğini" söyledi. Daha öncede ABD'den gelen temsilcilerin "barıştırma" girişimleri sonuçsuz kalmıştı.

S-KDP gelişmeler üzerine yazılı olarak yaptığı açıklamada, "Rojava Kürdistanı halkının yaşam koşullarının çok kötü olduğu, gıda ürün fiyatlarının çok pahalı olduğu ve işsizlik oranın arttığı, vatandaşların ciddi anlamda yaşam sıkıntısı çektiği ve PKK/PYD’ye bağlı silahlı güçlerinin, kendi partilerinin dışındaki partilere, yine ENKS’ye bağlı   parti üyelerine, gazeteci ve taraflarına yönelik kaçırma, tutuklama,  ajanlaştırma saldırıları ve halka zulümlerinin devam ettiği" ifade edildi.

Açıklamanın devamında, "S-KDP bundan böyle ENKS ile PYD arasında diyalog zeminin kalmadığı ve dışarıdan üçüncü bir müdahale olmaması halinde müzakerelerin yürütülmeyeceğini" dile getirdi. Aslında bu mesaj ABD emperyalizmine. Yoksa böylesi alçaltıcı bir talepte bulunulabilir mi?

PYD/YPG kendi dışındaki Kürtçü örgütlere yönelik sindirme eylemlerine ara vermeksizin devam etti. Meydanı (Rojava) diğerlerine bırakmama isteği saldırganlığını arttırıyor. Gelinen aşamada artık yalnız kalmaya mahkum oldu. ABD/İsrail geri çekildiği anda PKK/PYD felaketlerinin en büyüklerinden sonuncusunu yaşamak zorunda kalacak.

PKK'nın Irak ve İran kolu giderek izole ediliyor ve belli alanların dışına çıkmaları imkansız hale geliyor. İran, PKK/PJAK'ı hem içerde ve hem de kuzeydoğu Irak'ta kıpırdayamaz duruma getirdi. Kampları yerle bir ediliyor ve barınma alanları her geçen gün azalıyor. Suriye ise Türkiye ile el ele vererek PKK/PYD'yi darmadağın edeceği günleri bekliyor. 

# abd # türkiye # Ukrayna # pkk # suriye # parti # pyd # YPG # terör # KDP # müzakere