Varank İMECE için tarih verdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzay yolculuğu takvimini açıkladı. Uydunun yakın zamanda son testlerine gireceğini daha sonra da fırlatılmak üzere ABD'ye gönderileceğini söyleyen Varank, Kasım ayı itibarıyla da fırlatmaya hazır hale geleceğini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin 15 Ocak 2023'te başlayacağı uzay yolculuğu takvimiyle ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı 15 Ocak'ta uzay yolculuğunun başlayacağını açıkladığı İMECE ile ilgili Varank, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ni ziyaret etti.

Varank, milli imkanlarla TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE'yi ve TÜRKSAT 6A'yı inceledi:

- Yakın zamanda bu uydu kapatılacak, son testlerine girecek ve fırlatılmak üzere ABD'ye gönderilecek, kasım ayı itibarıyla fırlatmaya hazır hale gelecek.
- Cumhurbaşkanımızın 15 Ocak 2023'te uzaya fırlatılacağını ilan ettiği İMECE gözlem uydusunun şu anda önünde bulunuyoruz. İMECE gözlem uydusu 680 kilometrede hizmet verecek ve Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını karşılayacak kendi mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz tarafından tasarlanıp, geliştirilip, üretilmiş yerli ve milli gözlem uydumuz. Tabii bu uydunun en önemli özelliği ortasında gördüğünüz kameranın da bizim tarafımızdan yine açılışını Cumhurbaşkanımızın yaptığı OPMER Optik Araştırmalar Merkezi'nde üretilmiş olması.

Uydunun yakın zamanda son testlerine gireceğinin ve fırlatılmak üzere ABD'ye gönderileceğini söyleyen Varank, İMECE uydusunda kullanılan yerli ve milli komponentlere dikkat çekti:

- İnşallah 15 Ocak 2023'te de kendi yerli ve milli gözlem uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız. Türkiye uzay alanında önemli kabiliyetleri bulunan özellikle uydu geliştirme anlamında TÜBİTAK UZAY ile beraber önemli kabiliyetleri olan bir ülke. Yerli ve milli haberleşme, yerli ve milli gözlem uydumuz da bu kabiliyetleri bir üst noktaya taşımak üzere başlatılmış projeler. Bir uyduyu tasarlamak önemli ama bunun içinde kullandığınız komponentleri, ürünleri de yerli ve milli olarak geliştirmek aslında o uyduya katma değer sağlayan işler oluyor.

Bakan Varank, Uzaydan gözlem yapabilmek ve görüntü ihtiyacını karşılamanın ülkelerin milli güvenlik stratejileri ile de yakından ilgili olduğunu belirtti:

- Türkiye'yi katma değerli üretimle ekonomik anlamda kalkındıracağız.
# abd # türkiye # açıklama # cumhurbaşkanı # teknoloji # tübitak # son # uzay # Türksat 6A