Mehmet Perinçek Donbass'tan bildirdi

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Rus Savunma Bakanlığı’nın davetlisi olarak 29 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında Donbass’a gitti. Rusya’nın Ukrayna harekâtına yerinde tanıklık etti. Donetsk Halk Cumhuriyeti Lideri Denis Puşilin ile görüştü. Donetsk’te halkın birinci gündemi, Kiev yönetimi ve Neonazi tehlikesi. Donetsk halkı, Rusya’nın operasyonu ile Donbass’ta 8 yıllık savaşa son verdiğini vurguluyor.

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek tüm dünyanın konuştuğu Mariupol, Donetsk, Energodar ve Melitopol’a gitti. Gözlem yaptı, yerel yetkililer ve sivil halkla konuştu.

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Rus Savunma Bakanlığı’nın davetlisi olarak 29 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında Donbass bölgesine gitti. Perinçek’in, ilk durağı Azak Denizi kıyısındaki stratejik liman kenti Mariupol oldu. Rus Ordusunun kontrolü altındaki kentin Azovstal sanayi bölgesinde, neonazi Azak taburu militanları ve yabancı askerler ile Ukrayna askerleri, haftalardır kuşatma altında tutuluyor.

Perinçek, Ukrayna güçlerinin, Azovstal’da bile bile kuşatma altında kaldığına dair bölgede konuşulan bir iddiaya dikkat çekti. Buna göre, amaç, fabrikada sivilleri de rehin tutarak Rus Ordusunu oyalamak ve diğer bölgelere kaymasını engellemek.

DONBASS HALKI: SAVAŞI BİTİREN SAVAŞ

Bölgede, Rusya’nın harekatı, “savaşı bitiren savaş” olarak niteleniyor. Mehmet Perinçek’in görüştüğü Mariupol sakinleri, 8 yıldır Ukrayna ordusunun bombardımanları ve neonazilerin baskıları altında yaşadıklarını, Rusya’nın bu saldırılara son verdiğini belirtiyor ve şunları ifade ediyor:

- Burada savaş yeni başlamadı. 8 yıldır bombalanıyoruz, sivil yerleşim yerlerinde terör saldırıları oluyor, kadınlar, çocuklar 8 yıldır ölüyor. Kiev, Minsk Anlaşmalarına hiçbir zaman uymadı. Batı, bunlara hiçbir zaman sesini çıkarmadı. Bizimki can değil mi! Rusya’nın harekâtı bu sürecin bir sonucu; yoksa savaşın başlangıcı değil. Tam tersine 8 yıllık savaşa son verecek.

Mehmet Perinçek, Mariupol’de şu an en büyük sorunlardan birinin barınma olduğunu belirtiyor. Birçok ev girilecek durumda değil. Azak militanları, evleri basmış, savaş hukukuna aykırı şekilde evlere silahlar yerleştirmiş. Halk, daha Rus Ordusu gelmeden apartmanların Azak militanlarınca bombalandığını söylüyor. Bazıları yakınlarını bu şekilde kaybetmiş. Amaç, Rusya’yı sivil katliamıyla suçlamak.

Çatışmaların daha birinci gününde Azakçılar avlumu ele geçirip silahlandırdılar. Daha o zamandan evsiz kaldık. Asansörde yaşadık. 9 katlı apartmanın her dairesinin kapısını kırıp zorla içeri girdiler. Alt komşunun çelik kapısı vardı, el bombasıyla havaya uçurdular. Ben, Ukrayna vatandaşıyım ama Ukrayna, devlet olarak benim için öldü.

Şehirdeki diğer önemli bir sorun iletişim. İletişim hatları tahrip olduğu için insanlar, şehirden ayrılmış yakınlarıyla hiçbir şekilde iletişim kuramıyor. Mariupol’de gaz, elektrik, su da yok.

Dr. Mehmet Perinçek, Ukrayna yönetiminin Mariupol’ü kaybedince, emekli maaşlarını yatırmayı da kestiğini aktardı. Dolayısıyla kentte para sıkıntısı da var. Ancak Ruble yavaş yavaş bölgede grivnanın yerini almaya başlamış.

Mehmet Perinçek, Mariupol'de Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin ile görüştü. “Önümüzdeki ertelenemez görevler var” diyen Puşilin, “Donetsk’in toprak bütünlüğü sağlanana kadar mücadeleye devam” mesajı verdi.

“AZAK TABURU DAHA RUSLAR GELMEDEN BİNALARIMIZI BOMBALADI”

Mariupol sakinleri şunları söyledi:

- Azakçılar, Mariupol’ü kendilerine göre kahraman şehir yapmak, sembol haline getirmek istediler. Ama olmadı. Çok sayıda savaş suçu işlediler. Hepsini belgeliyoruz. Önümüzde artık yeni, ertelenemez görevler var. Mariupol’ü yeniden inşa edeceğiz, altyapı sorununu çözeceğiz. Donetsk’in toprak bütünlüğünü sağlayana kadar devam edeceğiz.

Mehmet Perinçek, Puşilin’e Donetsk’in geleceğinin nerede olacağını da sordu. Puşilin, toprak bütünlüğünün sağlanmasının ardından donetsk’in Rusya’yla birleşme sürecinin başlayacağını belirtti.

# rusya # Ukrayna # Putin # terör # elektrik # oldu # moskova # son # Mayıs # kiev # Donbass # Rostov # Donetsk # Zelenski # Luhansk