ABD Kiev'e silah kiralayacak

ABD Başkanı Biden, Ukrayna’ya silah gönderilmesini kolaylaştıracak yasayı onayladı. En son 2. dünya savaşında uygulanan yasa, Amerikan silahlarının Kiev’e ödünç verilmesi ya da kiralanmasına olanak tanıyor. Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel, Kiev’e destek olmak için Odessa’ya gitti. Fransa’dan ise Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın üyeliğinin onlarca yıl alacağını belirterek, yeni bir Avr

ABD, Ukrayna’ya silah sevkiyatını kolaylaştırmak için 81 yıllık yasayı raftan indirdi. 2. Dünya savaşında İngiltere için kullanılan kiralama yasası, Ukrayna için yeniden uyarlandı.

ABD Bakanı Joe Biden, Ukrayna Ödünç Verme-Kiralama Yasası'nı Oval ofiste düzenlenen törenle onayladı. Ülkesinin, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya her türlü desteğe devam edeceğini söyledi.

Askeri ekipmanların Ukrayna’ya ödünç verilmesi ya da kiralanmasına imkan tanıyan yasayla Kiev’e silah sevkiyatı sürecinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

ABD 1941'de İkinci Dünya Savaşı'na girmeden önce, savaşta aktif rol almamasına rağmen İngiltere ve diğer müttefiklerine ekipman desteği için bu yasayı kullanmıştı.

Öte yandan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya’nın “9 Mayıs Zafer Günü’nü, Moskova’daki Kızıl Meydan’da kutladığı sıralarda, Odessa’ya giderek, Ukraynalılara destek mesajı verdi.

9 Mayıs tarihi, Avrupa ülkelerinde “Avrupa Günü” olarak kabul ediliyor. Michel, Odessa’da yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Rusya'ya karşı cesaretle direndiğini söyledi. Kiev yönetimine, “Biz yanınızdayız. Modern ve demokratik bir ülke kurmanıza yardım edeceğiz." İfadeleriyle seslendi.

Fransa’dan da Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliği ve birliğin geleceği konusunda dikkat çeken açıklamalar geldi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın üyeliğinin onlarca yıl alacağını belirterek, yeni bir Avrupa birliği önerdi.

Macron, Strazburg’da yapılan Avrupa’nın geleceği konferansında, Avrupa Parlamentosuna hitap etti. Macron, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın üyelik sürecini hızlandırmak için katı üyelik kriterlerini askıya almak yerine “Avrupa siyasi topluluğu”nu düşünmesi gerektiğini söyledi. “Bu, coğrafi olarak Avrupa'da bulunan ve değerlerini paylaşan ülkeleri AB’ye bağlamanın daha iyi bir yolu” ifadelerini kulandı.

Avrupa Komisyonu’nun, Ukrayna’nın üyeliği ile ilgili ilk görüşünü haziran ayında yayınlaması bekleniyor.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # silah # cumhurbaşkanı # moskova # Mayıs # kiev # neo nazi # Zelenski # kızıl meydan