Müzakere masası İstanbul'da kurulacak

Rusya ile Ukrayna arasında müzakere masası bu kez Türkiye’de kurulacak. İki ülke heyetleri, İstanbul’da bir araya gelecek. Rusya heyeti, İstanbul’a ulaştı, Ukrayna heyetinin de saat 21.00'de gelmesi bekleniyor. Yüz yüze görüşmelerin, 29-30 Mart’ta iki gün sürmesi öngörülüyor.

Rusya ve Ukrayna arasında müzakere süreci bir süredir çevrim içi devam ediyordu. Heyetler, tekrar yüz yüze görüşmeyi kararlaştırırken, müzakerelere bu kez Türkiye ev sahipliği yapacak.

Rusya ve Ukrayna heyetleri, 29-30 Mart’ta İstanbul’da bir araya gelecek.

Rusya heyetine Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy başkanlık ederken, heyette Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin'in de yer alacağı öğrenildi. Ukrayna heyetine ise Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak başkanlık edecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, müzakerelerin başarılıyla sonuçlanmasını ümit ettiklerini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da “yüz yüze görüşmelerin başlanmasına karar verilmesi bile başlı başına önemlidir” dedi. Müzakere süreci ile ilgili yorum yapmayan Peskov, “Şimdilik ayrıntıları açıklamama politikamıza bağlıyız. Aksi bir yorumun, sürece zarar verebileceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile telefonda görüştü. Görüşmede, Ukrayna’daki son durum ve İstanbul’da devam edecek müzakere süreci ele alındı.

Rusya ve Ukrayna arasında yüz yüze görüşmeler, Belarus’un Brest kentinde yapılıyordu. Görüşmeler, iki haftayı aşkın süredir çevrim içi devam ediyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna heyetinin görüşmelerdeki esas amacının kendisinin Rusya Lideri Vladimir Putin ile görüşmesini sağlamak olduğunu belirtmişti. Putin ile görüşme isteğini sık sık dile getiren Zelenski, Rusya Lideri ile ilk görüşmesinde Kırım ve Donbass konusunu tartışmaya hazır olduğunu söylemişti.

- Rusya Devlet Başkanı Putin ile ilk görüşmemde, Kırım ve Donbass’ı gündeme getirmeye hazırım. Bir çıkış yolu bulmalıyız. Daha önce dile getirdiğim güvenlik garantileri savaşın sonunu getirecek.

Zelenski, güvenlik garantilerinin kabul edilmesi halinde, Ukrayna’nın NATO üyeliğinden de vazgeçeceğini ifade etmişti.

- Bu, herkes için uygun bir uzlaşma olur: NATO konusunda bizimle ne yapacağını bilemeyen Batı için de güvenlik garantileri isteyen Ukrayna için de ve NATO'nun daha fazla genişlemesini istemeyen rusya için de…

Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca, Rusya ile olası tavizlerin Ukrayna'da referanduma sunulması gerektiğini söylemişti.

# istanbul # türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # Mevlüt Çavuşoğlu # Sergey Lavrov # Devlet # son # mart # Zelenskiy # müzakere # Vladimir Medinskiy