Rusya sınırında NATO tatbikatı

Rusya’nın kuzey komşusu Norveç’te, NATO tatbikatı devam ediyor. Yaklaşık 30 bin askerin katıldığı tatbikatta, bir ABD askeri uçağı düştü, 4 Amerikan askeri öldü. Norveç’te tatbikatı izleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’yı hedef alan açıklamalar yaptı.

Haber: Ufuk Tuğlu

NATO ülkelerinin, Rusya’nın komşusu Norveç'te 14 Mart'ta başlayan askeri tatbikatı sürüyor.

Son 30 yıldır Kuzey Kutbu'nda yapılan en büyük tatbikat olarak nitelenen “Cold Response 2022”ye NATO üyesi olmayan Finlandiya’nın da katılması dikkat çekiyor.

Tatbikatın amacı, soğuk hava koşullarında kara, hava ve denizde birlikte çalışabilirliği test etmek olarak açıklanmıştı.

1 Nisan’da tamamlanması planlanan tatbikatta, 27 ülkeden 30 bin askerin yanı sıra, 220 savaş uçağı ve 50 gemi yer alıyor.

ABD SAVAŞ UÇAĞI DÜŞTÜ

Tatbikat sırasında Norveç'in kuzeyinde NATO'ya ait bir ABD askeri uçağının düştüğü, 4 askerin öldüğü açıklandı. Kazanın kötü hava koşullarında gerçekleştiğini kesin nedeniyle ilgili araştırmanın sürdüğü bildirildi.

Öte yandan Norveç’te tatbikattaki askerleri ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı hedef alan açıklamalarını sürdürdü. Kuzey Kutbu'nun NATO için stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen Stoltenberg, son yıllarda bölgede Rus askeri faaliyetlerinde önemli bir artış olduğunu savundu.

Haziran ayında İspanya’da yapılması planlanan NATO Zirvesi'nde İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğinin değerlendirileceği belirtiliyor.

Rusya'nın kuzey sınırında yeni bir NATO üyesi, İttifakın Karadeniz’de Ukrayna üzerinden yarattığı krizin benzerini bölgeye yaşatabilir.

# abd # rusya # Ukrayna # tatbikat # karadeniz # nato # asker # uçak # norveç # rus # ittifak # son # Hava # NATO Zirvesi # mart # jens stoltenberg # açıklandı