Çin roketi Pasifik Okyanusu'na düştü

Dünya nefesini tuttu uzaydan dünyaya doğru gelen 23 tonluk dev roketi takip etti. Kontrolden çıkan roket atmosfere girdikten hemen sonra Pasifik Okyanusu'na düştü. Birçok ülke Çin ile koordine halinde süreci yönetti ve zararsız bir şekilde olay sonuçlandı.

Çin'in Tiangong Uzay İstasyonuna son modülü taşımak üzere fırlattığı 10 katlı bina büyüklüğündeki roketi Dünya'ya dönüşte kontrolden çıktı.

Long March 5B isimli 23 tonluk fırlatma roketinin kontrolden çıkması kısa süreli paniğe neden oldu. Dev roket 31 Ekim'de görevini başarıyla tamamladıktan sonra uzayda başı boş dolaşmaya başladıktan sonra dünyaya doğru düşmeye başladı. Başta her şey kontrol altındaydı. 48 saat boyunca planlanan güvenli alana doğru ilerleyen roket bir anda rotasından çıktı. Kontrolsüz bir şekilde dünyaya doğru düşmeye başladı

Türkiye dahil birçok ülke Çin uzay çalışmaları merkezi ile ortak bir çalışma yürüterek tehlikeyi takip ettiler.

Roket için olası düşüş senaryoları açıklandı. İspanya roketin geçeceği tüm havalimanları hava sahasını uçuşlara kapattı.

Roketin Dünya'ya düşeceği yerler arasında Türkiye'de vardı. Türkiye Uzay Ajansı gelişmeleri Çin Ulusal Uzay İdaresi ile birlikte izledi. Roket Türkiye'nin kuzeyinden geçerek yoluna devam etti.

Neyse ki korkulan olmadı. Dünya çevresinde saatte 28 bin kilometre hızla dönen roket atmosfere girdi. Kısa süre içerisinde de Pasifik Okyanusu’na düştü.

Çin, her şeyin kontrol altında olduğunu açıkladı. Enkazın toplanacağını duyurdu.

# çin # roket # türkiye uzay ajansı # Çin Ulusal Uzay İdaresi