Avrupa’da grev dalgası yayılıyor: İspanya ve Belçika'da işçiler eylemde

Enerji kriziyle boğuşan Avrupa’da grev ve protesto gösterileri yayılıyor. İspanya'da, çalışanlar maaş artışı talebiyle alanlara indi. Belçika ise 9 Kasım’da genel greve hazırlanıyor. Grev nedeniyle Brüksel’de uçuşların yüzde 40’i iptal edildi.

Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonrası enerji krizine sürüklenen Avrupa’da, grev dalgası yayılıyor.

İspanya'da iki büyük işçi sendikası, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına karşı maaş artışı talebiyle alanlara indi. Ülkenin dört bir yanından çalışanlar, Madrid’de buluştu.

Üç kortej halinde Mayor Meydanı'na yürüyen binlerce işçi, "Krizin faturasını işçi sınıfı ödemeyecek" ve "Ya maaş artışı, ya çatışma" sloganları attı.

Sendika liderleri, ülkedeki işsizlik ve yüksek enflasyona vurgu yaptı. Maaş artışı taleplerinin kabul edilmemesi halinde, farklı sektörlerde greve gidileceğini açıkladı.

Belçika’da ise, çalışanlar 9 Kasım’da genel greve hazırlanıyor. Grev nedeniyle ulaşımın ciddi ölçüde aksaması beklendiği için Brüksel’de uçuşların yüzde 40'ı iptal edildi.

Belçika’da enflasyon yüzde 12,27 ile son 47 yılın zirvesinde seyrediyor. Ülkede son 1 yılda doğal gaz fiyatı yüzde 130,6, elektrik fiyatı ise yüzde 84,7 arttı.

Sendikalar, gaz ve elektrik için bir tavan fiyat ve ücret standardı getirilmesi gibi hukuki değişiklikler talep ediyor.

Diğer Avrupa ülkelerinde de durum farklı değil… İngiltere, Almanya, Fransa, İskoçya, Hollanda ve İspanya’da, hava, demir ve kara yolu ulaşımı başta olmak üzere birçok alanda yapılan grevler hayatı felce uğratıyor .

# işçi # grev # enerji krizi