Avrupa ekonomisi enerji kriziyle sallanıyor

Avrupa enerji krizinin neden olduğu enflasyon artışlarını durdurmaya çalışıyor. 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşayan İngiltere, politika faizi 75 baz puan arttırdı. Almanya'da enflasyon son 71 yılın, İtalya'da ise son 36 yılın zirvesine çıktı.

ABD'nin Rusya yaptırımları ile ekonomik bunalıma giren Avrupa'da ekim ayı enflasyonu peş peşe açıklandı. Avrupa'da çift haneli artış sürüyor.

Ekonomik çalkantının siyasi krizi körüklediği İngiltere'de enflasyon 40 yılın zirvesinde. Sterlin dolar karşısında düşerken İngiltere Merkez Bankası, son 40 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele etmek için politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 3'e çıkardı. Böylece faizde 1989'dan bu yana en büyük artış yapıldı.

Bu kış 10 milyon kişinin evini ısıtamayacağı öngörülen Almanya'da eylülde yüzde 10 olan yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 10,4'e çıktı. 1951'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.Almanya Federal İstatistik Ofisi enerji ve gıda fiyatlarında yükselişin durdurulamadığını kaydetti.

İtalya'da eylül ayında yüzde 8,9 olan yıllık enflasyon ekim ayında 11,9'a yükseldi. Bu oran 1984'ten bu yana ülkede kaydedilen en yüksek oran. İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü, fiyatlardaki yükselişin enerji maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığını açıkladı.

Hem İngiltere hem de İtalya'da yeni göreve başlayan hükümetler 2023 yılının resesyon yılı olacağını açıkladı. Ancak batılı ekonomistlere göre resesyon İngiltere ve İtalya ile sınırlı kalmayacak. Enflasyon artışının durdurulamayacağı ve tüm Avrupa'nın resesyona gireceği belirtiliyor.

# abd # rusya # enflasyon