ABD tedirgin: Kim Jong-Un füze denemelerini artırdı

ABD ve Güney Kore, hava tatbikatını Kore Demokratik Halk Cumhuriyet'nin (KDHC) füze denemelerini gerekçe göstererek uzattı. KDHC, bunun üzerine Japon Denizi (Doğu Denizi) yönünde füze denemesi yaptı.

ABD ve Güney Kore'nin tatbikatı uzatmasına tepki göstermiş, "oldukça tehlikeli ve hatalı seçim" olduğunu belirtmişti. Bu açıklama üzerine Japonya Savunma Bakanlığı, KDHC'nin Japon Denizi yönüne füze fırlattığını belirtti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da KDHC'nin 3 kısa menzilli balistik füze denediğini açıkladı.

KDHC yönetimi, bu sabah 3 füze denemesi daha gerçekleştirmişti.

Böylelikle KDHC'nin bugün fırlattığı füze sayısı 6'ya çıktı.

KDHC'DEN "KONTROL EDİLEMEZ" AÇIKLAMASI

Füze denemelerinin, hafta boyu süren ve F35 jetleri dahil yaklaşık 240 uçağın yer aldığı ABD ve Güney Kore'nin ortak hava tatbikatına karşı yapıldığı belirtildi.

KDHC, ABD ile Güney Kore'nin, Pyongyang'ın son dönemlerdeki füze denemelerinin ardından halihazırda devam eden ortak askeri tatbikatın genişletilerek süreceğini açıklamasına tepki gösterdi.

Tatbikatların uzatılmasını kınayan ve bu hamleyi "oldukça tehlikeli ve hatalı seçim" olarak niteleyen KDHC, "ABD ve Güney Kore'nin sorumsuz kararı, müttefik güçlerin provokatif askeri eylemleri kaynaklı mevcut durumu, kontrol edilemez bir aşamaya sürüklemekte." ifadelerini kullandı.

# abd