KKTC' ye Türk Devletleri Teşkilatı daveti: Tatar'dan tam üyelik mesajı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kasım ayında Özbekistan’da yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesine “gözlemci üye statüsüyle davet edildi. Davet, KKTC’nin tanınma sürecini güçlendirecek önemli bir adım olarak yorumlandı.

Türk Dünyası’nın çatı kuruluşu Türk Konseyi, geçtiğimiz yıl “Türk Devletler Teşkilatı” adını almış, Özbekistan ve Türkmenistan’ın da katılımıyla tüm bağımsız Türk devletleri tek bir kuruluşta bir araya gelmişti. Biri dışında; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletler Teşkilatına resmen üyelik başvurusunu yaptı. Genel Sekreterlik başvuruyu üye ülkelere ulaştırdı. Kazakistan ve Azerbaycan’ın teklife onay verdikleri öğrenilirken, Özbekistan ve Kırgızistan ile görüşmeler sürüyor.

Türk Devletleri Teşkilatı Liderleri, 11 Kasım’da Özbekistan’da bir araya gelecek. Erzincan’da yapılan Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu’nda KKTC’nin zirveye “gözlemci üye” statüsüyle davet edilmesi kararlaştırıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, 40 yıldır var olan meşru bir devlet olduğunu vurguladı, Türk Devletleri Teşkilatı’na tam üyelik mesajı verdi.

Daved, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınma sürecini güçlendirecek ve hızlandıracak önemli bir adı olarak yorumlandı. Ulusal Kanal yayınına katılan KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, daveti çök önemsediklerini söyledi; "bundan sonraki adım KKTC'nin asli üye olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya’nın Lefkoşa'da konsolosluk noktası açmaya hazırlandığı bildirildi.

Rusya’nın köklü gazetelerinden İzvestia’nın, üst düzey kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rusya, KKTC ile hava bağlantıları başlatmaya ve Lefkoşa'da bir konsolosluk noktası açmaya hazırlanıyor.

Kaynaklara göre uçuşlar, KKTC'de yaşayan Rus vatandaşlarına hizmet etmek için yapılacak.

Haberde ayrıca, uçakların Rusya Federasyonu'nun ulusal taşıyıcısı değil, özel bir Rus havayolunun girişimi olduğu belirtildi.

# rusya # KKTC # izvestiya # lefkoşa # Türk Devletleri Teşkilatı