ABD koridoru desteklemiyormuş

Üç yıllık görev süresi sona eren ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, Amerika-Türkiye ilişkileri konusunda konuştu. Bass, YPG’ye verdikleri desteğin sınırlı ve taktiksel olduğunu savundu

ABD koridoru desteklemiyormuş

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi. Suriye'nin kuzeyinde "koridor planı"nı Washington’un desteklemediğini öne sürdü.

Üç yıllık görev süresi sona eren ve yeni atandığı Afganistan’a gitmek üzere Ankara’dan ayrılmaya hazırlanan Bass, Milliyet’ten Verda Özer’e konuştu. Bass, YPG’ye verdikleri desteğin sınırlı ve taktiksel olduğunu savundu.

Bass, PKK’nın Türkiye için daha büyük bir güvenlik sorunu haline gelmemesi konusunda hassas ve kaygılı olduklarını da iddia etti.

“KAYGILARI GİDERECEĞİZ: (YPG’ye destek) Bu bir tercih değil, DAEŞ’ın hepimize yönelttiği tehditle mücadele edebilmek için bir zorunluluk. (…) Sorun acil olduğundan, o dönem sahada elimizde bulunan kuvvetleri kullanmaya karar verdik. Bu kalıcı bir anlaşma değil. Terör örgütü PKK, doğrudan YPG’den değil, başka birçok kaynaktan silah temin edebilir. DAEŞ sorunu çözüldüğünde, Kuzey Suriye’de kontrol sağlandığında, daha farklı bir yaklaşıma geçeceğimize ve Türk hükümetinin bu kaygılarını gidereceğimize inanıyorum”

Bass, ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin referandum sonucunu desteklemediklerini savundu.

Gülen ile ilgili de konuştu Amerikan büyükelçi. Washington’un Türk hükümetinin çabalarını güçlü bir şekilde desteklediklerini iddia eden Bass, “Gülen’in ABD’de kalmasını istemedik. Ancak yargıç, Gülen’in lehine karar verdi ve kalabileceğine hükmetti” diye konuştu.

ulusal.com.tr

# abd # türkiye # amerika # pkk # suriye # YPG # John Bass