Yeni reform paketi neleri kapsıyor?

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, hukuk ve ekonomi üzerine hazırlanan reform paketinin ayrıntılarını açıkladı. Teklif içinde toplumun her kesimine hitap eden düzenlemeler olduğunu belirten Özkan, 128 kanunda değişiklik ön görüldüğünü anlattı. Özkan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işlev kazanması için de değişiklikler olacağını söyledi.

Yeni reform paketi neleri kapsıyor?

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, hukuk ve ekonomi üzerinde çalışılan yeni reform paketine ilişkin bilgiler verdi.

Cahit Özkan paketin içeriğini, amaç ve hedeflerini ve ayrıntılarını açıkladı:

''Bu eylem planının 9 amacı ve bu 9 amacın ayrı ayrı 49 hedefi var. Paket idari düzenleme, yasal düzenleme ve uygulama öngörüyor. 374 faaliyet konusu öngörülüyor. Söz konusu faaliyetlerin 128 tanesi kanuni düzenleme ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesini gerektiriyor. 60 tanesi 'ikinci mevzuat' diye ifade edebileceğimiz yönetmelik yapılmasını gerektiriyor. 186 tanesi de idari faaliyet kapsamında çalışma öngörüyor.''

Demirören Haber Ajansına konuşan Özkan, hazırlanan taslak metin içinde toplumun her kesimini yakından ilgilendiren düzenlemeler olduğunu belirtti:

''Vatandaşlarımızın gündelik hayatlarına dokunan, adeta kılcal damarlara kadar nüfuz edecek bir reform alanı ifade ediyoruz. Her sosyal çevreden, her düşünceden, her inançtan insana dokunacak. Kadın haklarından hayvan haklarına, pek çok yargısal ve hukuksal alanı içeriyor bu paket.''

Özkan, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi ve Anayasa’da yer alan temel hakların işlev kazanmasına dönük düzenlemeler yapılacağını kaydetti.

AK Partili Özkan, gayrimüslim ile farklı din ve inanca sahip vatandaşlar için de kanun teklifinde maddeler yer alacağını açıkladı. Söz konusu yurttaşlar için kutsal sayılan ve ayinlerinin, bayramlarının olduğu günlerin resmi tatil ilan edileceğini söyledi.

Toplumsal farkındalıkları artıracaklarını da anlatan Özkan, mülkiyet hakkına ilişkin değişiklikler de yapılacağını kaydetti:

''Toplumsal refahın artırılması, güçlendirilmesi, kırılgan kesimlerin korunması yine bu reformda yer alacak. Kadın, yaşlı, engelli, çocuk bunların özellikle pozitif ayrımcılıklarla korunmasına yönelik engelleri kaldıracağız. Bu konuda yerel yönetimlere bazı sorumluluklar verilecek. İnsan hakları konusunda üst düzey toplumsal farkındalık oluşturacağız. Medya kuruluşlarının farkındalığını da ortaya koyacağız bu reform paketi ile.''

# ak parti # ekonomi # hukuk # Reform # kadın hakları # avrupa insan hakları