Çin'den BM'de Suriye'ye destek

Batının, Suriye yönetimine yönelik kimyasal silah suçlamaları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde tartışıldı. Çin, tarafsız davranılmadığı vurgusuyla araştırma ekibi kurulmasına karşı çıktı. Öte yandan İnterpol, Suriye'yi yeniden üyeliğe kabul etti.

Çin'den BM'de Suriye'ye destek

ABD ve Avrupa'nın Suriye yönetimine karşı sık sık gündeme getirdiği kimyasalsilah suçlamaları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde tartışıldı.

"SURİYE'DE KİMYASAL SİLAH ARAŞTIRMASI SÖZLEŞME KAPSAMINA AYKIRI"

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin araştırma ekibi kurulmasının Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin kapmasını aştığını belirtti.

- Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü bünyesindeki soruşturma ve teşhis ekibinin çalışma yöntemleri ve prosedürleri, Sözleşme ve eklerinde belirlenen kriterlere uymuyor. Bu durum şüphe uyandırıyor. Örgütün, görevini tarafsız ve bağımsız yapmasını bekliyoruz.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad geçtiğimiz günlerde BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kişi ya da durum fark etmeksizin kimyasal silah kullanmasına kesinlikle karşı çıktıklarını, sorunları çözmek için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını belirtmişti.

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Shuang, ülkesinin, Miktad’ın açıklamalarını takdir ettiğini vurguladı; “Sorunu çözecek doğru yol diyalog ve işbirliğidir.” İfadelerini kullandı.

ULUSLARARASI KRİMİNAL POLİS TEŞKİLATI SURİYE YASAĞINI KALDIRDI

Öte yandan, kısa adı “İnterpol” olan Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı, Suriye’yi yeniden üyeliğe kabul etti.

Suriye Kriminal Güvenlik Dairesi Başkanı Hüseyin Cuma, Interpol Genel Sekreterliği Yürütme Komitesi'nin, Suriye'ye yönelik yasağını kaldırdığını ve Şam ofisine tüm yetkilerini iade ettiğini açıkladı.

# suriye # çin # silah # bm # interpol # Kimyasal