Çuval Olayının Yıldönümü

Amerika 11 yıl önce bugün, Irak'ın kuzeyinde 11 Türk subayının başına çuval geçirdi. Amerika'nın küstah davranışı Türk Milleti'nde büyük infial yarattı. Başbakan Tayyip Erdoğan ise, Amerika'ya nota verilsin taleplerine "müzik notası mı vereceğiz?" yanıtını vermekle yetindi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün saldırıyla ilgili yaptığı açıklama hafızalara kazındı. Orgeneral Özkök, "Ben ABD'lilerin çuval olayının bizi bu kadar rencide edeceğini bildiklerini de zannetmiyorum. Çünkü onlar için bu çok normal. Göz bağlamak yerine, tamamen pratik bir çözüm" diye konuşmuştu. Millet Amerika'ya sesini çıkarmayan AKP hükümeti'ne sert tepki gösterdi. Çuvalın intikamını ise 8 yıl sonra Türkiye Gençlik Birliği üyeleri aldı.

Tarih 4 Temmuz 2003... Süleymaniye'de, Amerikan askerleri, Türk Özel Kuvvetleri Karargahı'na baskın düzenledi.

Amerikan askerleri bir binbaşı komutanlığındaki 11 Türk subayının başına çuval geçirip, ellerine kelepçe vurdular. Askerlerimiz Süleymaniye'den Bağdat'a götürüldü ve yine Amerikalılara ait bir hapisaneye konuldu. Askerlerimiz 60 saat süreyle sorgulandı, işkenceye maruz kaldı.Amerikalılar 2003 Nisan'ında bir yarbay ile 4 astsubayımızı Kerkük'te Türkmenlere silah taşıdıkları iddiasıyla gözaltına almışlardı. Bu ilk çuval olayı idi ama pek duyulmadı.

Sonrasında Amerikalılar sürekli olarak Irak'ın kuzeyindeki Türk Birlikleri'ni gözetim altında tutup, izler hale geldi. Konu Amerikan Dışişleri'nin açıklamalarına da yansımış, Türkiye'ye üstü kapalı tehdit mesajları gönderilmişti.

Amerika'nın gözleri, Süleymaniye'deki Türk Özel Kuvvetler Karargahı'na çevrilmişti. Amerikalılar, "Türkler bölgede önemli bir örtülü eylem yapacak" şeklinde gerekçelerle düğmeye bastı. 4 Temmuz günü Amerikalı Albay Mayville'in emrinde yaklaşık 100 kişilik silahlı bir grup Süleymaniye'de, Türk Özel Kuvvetleri Karargahı'na doğru yürüyüşe geçti.

Türk Özel Kuvvetleri, ABD kuvvetlerince esir alındı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, "ABD'ye nota verilsin" çağrılarına "bu müzik notası değil ki!" sözleriyle yanıt verdi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök emekli olduktan sonra Çuval olayıyla ilgili olarak şu sözleriyle tepki çekti:

"Ben ABD'lilerin çuval olayının bizi bu kadar rencide edeceğini bildiklerini de zannetmiyorum. Çünkü onlar için bu çok normal. Göz bağlamak yerine, tamamen pratik bir çözüm. Bu çuval da değil, görmesini engelleyecek bir poşet."

ABD'lierin geçirdiği çuvalın intikamıysa, 8 yıl sonra Bodrum'da alındı. Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, Bodrum'a inen Jesus Salazar isimli bir Amerikan askerini yakalayarak başına çuval geçirdi.

TGB üyeleri o günün ardından Amerikan askerlerinin Türkiye topraklarında cirit atmasına izin vermedi.

İskenderun'da da Patriot füzelerini Türkiye'ye getiren ABD askerlerine çuval geçirildi.

ulusalkanal.com.tr

# tgb # amerika # hilmi özkök # amerikan askeri # türk askeri # nota # çuval olayı # ırakın kuzeyi