Libya’da Hafter hakimiyetini kaybediyor

Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti, Hafter'e karşı Libya'da güçlü adımlar atıyor. Bu kapsamda son olarak Trablus’un güneybatısında yer alan bölgelere hava operasyonları yapıldı. Sebha kentindeki kabileler ortak bir açıklama yaparak Hafter'den desteklerini çektiklerini açıkladı. Bölgede Hafter'in sıkışması bazı Arap ülkelerinin Türkiye karşıtlığını daha da artırdı.

Libya’da Hafter hakimiyetini kaybediyor

Hafter'in üssüne hava operasyonları yapıldı. Bazı kentler Hafter'den desteklerini çekti. Süreç, Türkiye karşıtı ülkeleri de saldırganlaştırdı.

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti askeri birlikleri tarafından 25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonu başlatıldı. Operasyon kapsamında çoğunluğunu Hafter milislerinin kontrol ettiği üslere aralıklarla hava operasyonu düzenleniyor.

Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti son olarak, Vatiyye Hava Üssü'ne 5 hava operasyonu düzenledi. Başkent Trablus’un güneybatısında yer alan hava üssünde Hafter milisleri ve askeri mühimmatların hedef alındığı belirtildi.

Ayrıca hava kuvvetleri, Hafter milislerine bağlı kişilerin olduğu silahlı konvoya 6 hava saldırısı düzenledi. Operasyonun Mersit Vadisi yakınındaki Kariyyat ve Nesme bölgeleri arasındaki bir yola düzenlendiği ifade edildi.

UMH güçleri, Hafter'in ramazan ayı boyunca geçerli olmak üzere önerdiği ateşkes çağrısını da "aldatmaca" olarak değerlendiriyor. Hafter'in ateşkes çabalarını tüm dünyanın gözü önünde defalarca ihlal ettiği vurgulan meşru hükümet, kalıcı bir ateşkesin BM'nin himayesinde mümkün olabileceğini duyurdu.

Libya'nın Sebha kenti sakinleri de ortak bir açıklama yaparak, Hafter'den desteklerini çektiklerini ilan etti. Kent sakinleri, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin meşruiyetini kabul ettiklerini açıkladı.

Ülkede Türkiye destekli meşru hükümetin ilerleyişi Hafter'i destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri'nin saldırganlaşmasına da neden oluyor. BAE tarafından yapılan son açıklamada "Türkiye'nin Libya'ya askeri müdahalesini reddediyoruz” ifadeleri kullanıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndan ise yanıt gecikmedi. Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, "Birleşik Arap Emirlikleri yönetimini ülkemize karşı düşmanca tavır takınmaktan vazgeçmeye ve haddini bilmeye davet ediyoruz." dedi. Aksoy, ayrıca BAE’nin bu açıklamayı yıkıcı faaliyetlerini örtmek için yaptığını vurguladı.

ulusal.com.tr

# libya # Ulusal Mutabakat Hükümeti # Trablus