Hollanda Meclisi'nden skandal karar: Sözde soykırım kararı tepki çekti

Hollanda Temsilciler Meclisi, 1915 Ermeni olaylarını ''soykırım'' olarak kabul etti. Dışişleri Bakanlığı ve Vatan Partisi'nden jet yanıt geldi. Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, kararın hükümsüz bir teşebbüs olduğunu söyledi. Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Ali Mercan da Amsterdam'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ''soykırım yoktur'' kararına aykırı hareket ettiğini vurguladı.

Hollanda Meclisi'nden skandal karar: Sözde soykırım kararı tepki çekti

Haber: Buse Gençtürk

Hollanda Temsilciler Meclisi, tüm uyarı ve tepkilere rağmen 1915Ermeni olaylarısoykırım olarak kabul etti. Skandal karara Türkiye'den tepkiler gecikmedi.

Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen kararla Hollanda Hükümeti'nin sözde Ermeni soykırımını tanıması önerildi. Hollanda Hükümeti'nin öneriye uyup uymayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Amsterdam'ı uluslararası hukuku incelemeye davet etti:

- Hollanda Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve Hükümeti 1915 olaylarını soykırım olarak tanımaya çağıran karar, tarihi siyasi saiklerle yeniden yazma niteliğinde hükümsüz bir teşebbüstür. Meclisler tarih yazma ve yargılama mekânları değildir. Hollanda Hükümeti'nden beklentimiz hukukun üstünlüğünü gözeten bir tutum benimsemesidir.

- Bahse konu kararın imzacılarını 1948 tarihli BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile AİHM kararlarını tetkik etmeye, tarihi bir meselenin daha iyi anlaşılmasına yönelik çabaları desteklemeye davet ediyoruz. Hollanda Temsilciler Meclisi'nin mesaisini ırkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığı ile mücadeleye hasretmesi daha isabetli olacaktır.

Vatan PartisiAvrupa Temsilcisi Ali Mercan da Hollanda'nın kararına tepki gösterdi:

- Avrupa’daki vatandaşlarımız buradan çağrımızdır. Dimdik ayaktadırlar. Bize geri adım attıramazlar. Olan kendilerine olur. Vatan Partisi Yurtdışı Temsilciliği bu konuda ellerinden gelen her türlü çabayı sarf etmektedir.

- Biden yeni dönemde Türkiye’ye karşıtlıklarıyla ilgili malzeme toplamak için Hollanda’yı öne sürmektedir. Uygulama şansı yoktur.

Mercan, Hollanda'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği ''soykırım yoktur'' kararına uyması gerektiğini vurguladı:

- 2005-2006’da Lozan’da Paris’te Berlin’de Ermeni soykırımı yalanı çiğnenmiş çöpe atılmıştır. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile ilgili İsviçre-Ali Mercan kararı da var. Bütün bunlarda soykırımın bir yalan olduğunu vatandaşlarımız ispatlamıştır.

# türkiye # soykırım # vatan partisi # avrupa # amsterdam # Hollanda # Paris # dışişleri bakanlığı # aihm # sözde soykırım # Londra # Hami Aksoy # 1915 # Hollanda Temsilciler Meclisi # avrupa insan hakları # Ali Mercan # ermeni olayları