Metal işçisinin zam pazarlığında uyuşmazlık

Yüz binlerce metal işçisinin zam pazarlığında anlaşma sağlanamadı. İşveren ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylar için ise enflasyon oranında teklif verdi. Türk Metal Sendikası’nın teklifi reddetmesinin ardından uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Dosya arabulucuya gitti.

Metal işçisinin zam pazarlığında uyuşmazlık

Haber: Seda Akyüz

İşveren teklifini sundu, sendika reddetti, anlaşmazlık dosyasında devreye arabulucu girecek.

Yaklaşık 130 bin metal işçisinin 2021-2023 yıllarında maaşlarına yapılacak zam için görüşmeler sürüyor. Masada işçiyi Türk Metal Sendikası işvereni ise Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS temsil ediyor.

SENDİKADAN İŞVERENİN TEKLİFİNE RED

İşçi tarafı bu yıl görüşmelerde ilk 6 ay için yüzde 29,57’lik bir zam artışı istedi. 7 Aralık’ta taraflar arasında yapılan görüşmede işveren teklifini açıkladı. MESS, ilk altı ay için yüzde 12, diğer 6 aylar için ise enflasyon oranında teklif verdi.

Sendika işverenden gelen bu teklifi kabul etmedi. Türk Metal Sendikası'ndan yapılan açıklamada, teklif edilen rakamın kabul edilemez olduğu belirtildi.

TARAFLAR İÇİN 15 GÜNLÜK ARABULUCU SÜRECİ BAŞLAYACAK

Türk Metal’in masayı terk etmesi üzerine görüşmelerde uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Tarafların anlaşması için süren ilk 60 günlük süreç de doldu.

Uzlaşı çıkmaması üzerine şimdi arabulucu süreci başlayacak. 15 günlük arabulucu sürecinde taraflar bir kez daha bir araya gelecek. Buradan da bir sonuç çıkmaz ise taraflar için ikinci 60 günlük sürece geçilecek.

İkinci 60 günlük süreçte de anlaşma sağlanmaması halinde işçiler grev kartını ortaya koyacak.

# zam # enflasyon # işçi # Türk Metal Sendikası # metal işçisi # mess # Türk Metal # zam pazarlığı # zam görüşmeleri # metal işçisi zam # türk metal sendikası zam pazarlığı # işçi işveren # işçi işveren zam