HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan: A,B,C planlarımızı yapıyoruz

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

HDP’yi umutlandıran her adım PKK’nın hanesine artı olarak işlenir. Kapatılma davasının zamana yayılması yönündeki eğilimler HDP’de olumlu yankı yapıyor. Ülkemizde etnik köken ayrımcılığını en aza indirmek istiyorsak, HDP tipi partilerin yasal alanı kullanmaları engellenmelidir. Demokrasi şemşiyesinin altına sığınarak Türk/Kürt, Sünni/Alevi bölünmesini kışkırtanların tecrit edilmesi gerekir.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan belediye eşbaşkanlarıyla çevrimiçi toplantıda yaptığı konuşmada: Televizyonlarda ahkâm kesenler, bize öğüt verenler, HDP kendisini fesh ederse davanın düşeceğine dair yorum yapanlar bize asla geri adım attırmadı. İddianamenin geri gönderilmesi bizi haklı çıkardı. İddianame tekrar gelmeyecek diye kendimizi rehavete sürüklemenin bir anlamı yok. HDP olarak tüm hazırlıklarımıza kapatmayı gündemde tutarak değil ama bunun A, B, C planlarımızı yaparak devam ediyoruz. Bunun da bilgisini paylaşmak isterim. Çok güçlü bir hukuk komisyonu oluşturuyoruz. Bu hukuk komisyonu sadece kapatma davası ile ilgili değil”. HDP kendi başına A,B,C planı yapamaz, yaptırmazlar. PKK’nın stratejisine uygun olmayan hiçbir planı HDP uygulayamaz. Konuşmadan anladığımız kadarıyla “eylemli” ve provokasyonlarıda içeren ve Türkiye’yi zora sokmayı amaçlayan bir plan hazırlanıyor. PKK ile eşgüdüm halinde ileriye dönük faaliyetlerin hayata geçirilmesi meselesine gelince orada durmak lazım! Türkiye artık Türk’üyle Kürdüyle iç kışkırtmaları taşıyacak durumda değil ve en sert tepkinin verileceği bilinmelidir.

Pervin Buldan’a “İddianamenin geri gönderilmesi bizi haklı çıkardı” sözünü söyletenler ve HDP’nin kapatılmasını erteleyenler büyük sorumluluk taşıyor! Meselenin özünü değilde ayrıntıları esas alanlar sağlıklı karar veremezler ya da geç kalmış karara imza atarlar.

KAYYUMLARI TANIMAMA

HDP Eş Genel Başkanı Buldan yasa tanımaz olduğunu bir kez daha ikrar etti. Görevden alınan belediye başkanlarına hitaben şöyle dedi: Hükümetin kayyım saldırısı sizleri fiilen bu görevden almış olabilir. Ama sizler hem halkımızın hem de bizlerin belediye eşbaşkanlarısınız”. PKK/HDP’nin yasa dışı olduğunu ve bunların kanun diye bir dertlerinin olmadığını yıllardır dillendiriyoruz. HDP’nin tüm çırpınışları PKK’nın çıkmazını hafifletmeye yöneliktir. Kayyum atanan belediyelerin neler yaptığını duymayan kalmadı. Buna rağmen pişkince kayyumları yok saymak Pervin Buldanların başvurduğu yöntemlerdendir ve artık para etmiyor!

Aynı toplantıda konuşan HDP Eş Başkanı Mithat Sancar: “Kayyım rejimi basit bir ‘belediyeyi gasp etme ve seçimle kazanamadığını elde etme’ olarak ele alınmamalı. Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye’deki muhalif kesimleri bastırmak amaçlanıyor. (…) Kürt halkı biat ve itaat sistemine tam bir şekilde entegre edilmeye çalışılıyor. Kürt halkı özellikle Ortadoğu'da, başta Suriye olmak üzere, Kürdistan’ın başka parçalarında bu yüzyılın en önemli aktörlerinden biri olarak yükselmeyi yaşadı. Kürt halkı 1925 sonrası yaratılan itaatkâr teslim alma politikasına uygun olarak teslim alınmak istenmektedir” dedi. Sancar’ın konuşmasının içeriği tipik batı işbirlikçilerini hatırlattı. Atilla İlhan bunlar için: “Türk aydını dediğimiz kişi Batı’nın manevi ajanıdır” tanımlamasını haklı olarak yapmıştır. Kürtçülüğü överek ve Amerikancı PKK’nın HDP’sinde görev alarak ancak Atilla İlhan’ı haklı çıkarmış olursunuz. Sancar ABD/İsrail’in bölgemizi parçalamada kara gücü görevini üstlenen PKK’nın Irak ve Suriye’de ki bölücülüğünü allayıp pullayıp satmaya çalışıyor! ABD’nin işgaliyle ülke bütünlüğü tahrip edilen Irak ve Suriye’de ki PKK/PYD’yi savunmak Mithat Sancar’ı utandırmıyor! İşgalcileri savunmaktan daha alçaltıcı bir tavır olabilir mi? Sancar hızını alamayarak Cumhuriyet’imizin 1925 yılında bastırdığı İngiliz işbirlikçisi Şeyh Sait ve daha sonraki kalkışmalarıda savunuyor.

Kapatılma davasının sürümcemede bırakılması hem ABD/AB/İsrail cephesinde ve hem de ülkemiz içindeki işbirlikçileri tarafından memnuniyetle karşılandı. HDP konusunda sessizliğin oluşması ise dikkatlerden kaçmıyor. Mithat Sancar bu durumu şöyle dillendiriyor: “HDP kolay kurulan bir parti değil. Bundan önceki partilerimiz de çok değerliydi, önemli birikimler yarattılar. Ama HDP’nin başka özellikleri de var. O bütün tecrübeleri, birikimi devralıp daha ileri götürmek için güçlü bir fikriyat ve güçlü bir teşkilat olarak ortaya çıktı. Bunu biz kendi elimizle kapatmayız, sonucu ne olursa olsun eğer kapatacaksa onlar kapatsın. Partiyi kapatmanın hiç o kadar kolay olmayacağını da biliyoruz. Mücadele ve bizim etkili siyaset geliştirmemiz bu davayı boşa düşürecektir. İddianamenin AYM tarafından geri gönderilmesi bunun ilk aşaması olacaktır.”

Dünya ve Türkiye’de ki gelişmeler iç cephenin sağlam tutulmasını ve mevzilerin perçinlenmesini gerektiriyor. İç mevzide açılan en ufak gedik telafisi zor sorunlara yol açabilir. HDP’nin umutlarını kamçılayacak her tavrın bir götürüsünün olacağını hesaba katmalı.

# pkk # terör # hükümet # hdp kapatılsın # demokrasi # Kürt # hdp pkk # pervin buldan # buldan # kayyum # plan # kapatma davası # hdp kapatma davası # HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan # HDP Pervin Buldan # HDP kayyum