Cumhurbaşkanı Tatar'dan yabancı basına kritik mesajlar

Kıvanç Özdal

Kıvanç Özdal

Yeni Dünya

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre'de düzenlenecek 5+BM formatındaki gayriresmi Kıbrıs toplantısı öncesi yabancı gazetecilerle çevrimiçi ortamda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Tatar KKTC'nin yol haritası konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Basın toplantısına medyanın ilgisi yoğundu. Rusya, Azerbaycan, Venezuela, Yunanistan, Mısır, İspanya, İtalya ve Mali'den gazetecilerin yanı sıra Rus ve Çin haber ajanslarının Türkiye temsilcileri de toplantıda hazır bulundu.

"TEK ÇÖZÜM: İKİ DEVLETLİ MODEL"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar gazetecilerin sorularını teker teker yanıtladı. Tatar verdiği cevaplarda özellikle iki konuyu vurguladı:

1) 50 yıldır taraflar arasında yapılan görüşmeler hiçbir sonuç vermedi.

2) İki devletli çözüm dışında bir seçenek yok.

"FEDERATİF ÇÖZÜM TÜRKİYE'Yİ DIŞLIYOR"

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, federatif çözümün bir seçenek olmadığını ifade etti. Tatar, federatif çözüm ile Türkiye'nin dışlandığını ve bunu asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ada'daki Türk toplumunu korumak istediğini söyleyen Tatar, Türkiye'nin dışlandığı hiçbir çözümün kabul edilemeyeceğini söyledi. Tarihi gerçekleri hatırlatan Tatar, Anavatan Türkiye'nin garantörlüğü olmadan Kıbrıs Türkünün güven içinde olamayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar Avrupa'nın bir parçası olmak istediklerini ama bunun Türkiye'nin garantörlüğü ile olabileceğini söyledi.

AVRUPA ÇİFTE STANDART UYGULUYOR

Avrupa Birliği'nin çifte standart uyguladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, AB'nin gönderdiği Kovid aşılarıyla ilgili sayıları vererek çarpıcı gerçeği ortaya koydu.

Tatar, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'a 200 bin aşı Kovid aşısı gönderdiğini bu aşıların yalnızca 10 bininin KKTC'ye verildiğini söyledi. Tatar bu konuyu AB'li yetkililere ilettiğini söyledi. AB'li yetkililer ise suçu GKRY'ne atmış.

Türkiye ise şu ana kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 140 binden fazla Kovid aşısı yolladı.

TÜRKİYE ADADA GARANTÖR, PEKİ YA İSRAİL?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yabancı gazetecilere Türkiye'nin 1960'tan bu yana Ada'da garantör olduğunu hatırlattı. GKRY'nin İsrail ve BAE ile yaptığı anlaşmaları ise yasa dışı ilan etti.

Tatar, Ada'daki garantörlerin kimler olduğu belliyken GKRY'nin İsrail ve BAE gibi ülkelerle yaptığı askeri anlaşmaların yasa dışı olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı, GKRY'nin bu gibi kışkırtıcı adımlar atmak yerine KKTC ile anlaşmasının Rumların menfaatine olacağını sözlerine ekledi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM RUMLARIN DA YARARINA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iki devletli çözüm ile Ada'ya barış geleceğini söyledi. Bu açıdan iki devletli çözüm Rumların da menfaatine.

Ersin Tatar, iki devletli bir çözümün Ada'daki gerilimi azaltacağını bu sayede Ada'daki refahın artacağını belirtti. Gerilimin düşmesi ile hem ticaret hem de turizm artacak. Rumlar hem KKTC hem de Türkiye ile ticaret yapma olanağına kavuşacak. Ayrıca yapılacak bir anlaşma ile gerilimin düşmesi ile Ada'nın çevresindeki yeraltı zenginlikleri de daha iyi değerlendirilebilecek. East-Med gibi gerçekleşmesi ekonomik açıdan mümkün gözükmeyen projelerin yerine iktisadi yönden gerçekçi projeler uygulanabilecek ve bu adada yaşayan iki halkın da menfaatine olacak.

# KKTC # Kıbrıs # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # avrupa birliği # ada # ersin tatar # GKRY # yol haritası # Cenevre # kovid # Kıbrıs toplantısı # Cumhurbaşkanı Ersin Tatar # ersin tatar açıklama # Ersin Tatar Kıbrıs # türk toplumu # iki devletli çözüm # Kıbrıs iki devletli çözüm # Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar # KKTC GKRY # KKTC iki devletli çözüm