Hayatımı değiştiren kitap

Metin Akgerman

Metin Akgerman

Köşe Yazısı

Barbaros bulvarından aşağıya doğru sağ taraftan yürüyorum... Yol kenarında bir adam tezgah açmış, ikinci el kitap satıyor. Tezgahtaki satışçının tipi, kitap satıcısından çok, kitap okuyucusuna benziyor. Gözlüklü, 60 larının ortalarında, kısa boylu, dinç yapılı bir adam. Tezgahın başındaki iki genç kıza kitaplar ile ilgili bir şeyler anlatıyor.. Tezgahtaki kitaplara bakıyorum, evet “piyasa kitapları” var, ama tezgahtaki kitaplarda “Atatürk” ve “Sol” temaları baskın. Bir ara “bende bunu yazdım” lafını duydum...

“Ben yazdım bu kitabı” dediği kitabın üzerindeki yazar ismi “Osman Yıldırım”.. Kitabın ismi “Antakya’ya Yağmur Yağıyor”. Kızlar iki kitap aldı gitti. Osman bey döndü bana. Yazdığı kitapları sormam üzerine Atatürk kitabı tanıtımı ile sohbeti başlattı. Bende bu girişin üzerine Osman Bey’in siyasi rengini netleştirmek istedim.

-Osman bey, Halk Partili ’siniz herhalde?

-Hayır değilim. Hangi parti Atatürk tarafındaysa ben o taraftayım.

-O zaman Vatan Partili ‘siniz?

-E tabi destekliyorum, Atatürk’ün bütün eserlerini Perinçek yayınladı. Neden CHP yayınlamadı? CHP’nin yapması gerekmez miydi? Yapmadı. Bugün yurtdışından bir araştırmacı gelse, Atatürk’ü araştırsa Vatan Partisi’nin yayınladığı “Atatürk’ün Bütün Eserleri’nden araştıracak.( Kaynak Yayınları yerine “Vatan Partisi” dedi, malum organik bağ var)

Osman Bey’den birkaç alıntı:

-Kaynak Yayınları’ndan bu kitabı okumadıysan şiddetle öneriyorum. Bu kitap benim hayatımı değiştirdi. Lisede okudum ve öğretmen olmaya karar verdim. X sene öğretmenlik yaptım ( Galiba 30 dedi). 80 öncesi öğretmen olanların birçoğu bu kitabı okuyup öğretmen olmuştur. ( önerdiği kitap Mehmet Türkkan’ın “Güneşin Katli” romanı)

-Yine Kaynak Yayınları’ndan bunu okudun mu? ( Panait Istrati’nin Mihail (Arkadaş)) kitabı. Bunun sunuş yazısını Doğu Perinçek yazdı. ( Açıp D.P’nin giriş yazısını gösterir)

-Bak şunu da öneriyorum. Deniz Gezmiş ile yapılan görüşmelerden Erdal Öz yazmış.( Gülünün Solduğu Akşam - Can Yayınları). O dönem Deniz Gezmiş yaptığı bazı yanlışları da kitapta anlatıyor. Yol gösteren olmadı diyor. O dönem Doğu Perinçek’te İzmir’deymiş. Erdal Öz, Can Yayınları’nın kurucusu. Öldükten sonra çocukları daha çok kişisel gelişim kitapları filan yayınlıyorlar.. (Memnunsuzluk belirten yüz ifadesini bu arada yakaladım.. )

- 2500 kitap okudum, 4 kitap yazdım. Ben öldükten sonra kitapların ne olacağı belli değil, satıyorum ki birilerinin işine yarasın. ( Kitap satış fiyatları genelde 10 ila 15 TL)

-Hayatım boyunca hep kapılar yüzüme kapandı. Aldığım cevaplar hep “Hayır” oldu. Kitap yazdım, bastırmak istedim, hiçbir yayınevi basmadı. Bu yüzden ben kimseye “Hayır” demiyorum. Kitap getiriyorlar bana, onlara da “hayır” demiyorum, tezgaha koyuyorum. ( Yazdığı kitaplara göz attım, yayınevi kısmı boş. “Kendi yayını” yazıyor. Matbaadan parasını ödeyip bastırmış anlaşılan)

- “Halkça” diye bir dil var biliyor musun? Nasıl Türkçe, İngilizce, Fransızca var bir de “Halkça” var. Bu dili konuşan halk ile temas kurabilir, konuşamayan politikacılar ise başarısız olur.( Elinde kendi yazmış olduğu, Mustafa Kemal’in Halkçası” isimli kitabı gösteriyor. Kitapta konulara göre Mustafa Kemal ile ilgili farklı kişilerin anıları derlenmiş, gayet de güzel bir çalışma olmuş. Misal şu konularda hayli ilginç anılar var: Dil, liderler, gericilik, gülmece, eğitim)

Osman Bey’in kendi yazdığı “Çağdaş Hataylı Şairler Antolojisi ’ne bir göz attım. 13 tane Hataylı şairin şiirleri var. Sonuna bir de Küçük Hatay sözlüğü eklemiş. Kendi görüşüne göre bu şiirlerden çok güzel şarkılar bestelenebilirmiş ancak şiirlerin çoğu keşfedilmemiş.

Birkaç kitap satın aldım, bir tane de hediye edilmek üzere imzalattım. Her gün öğleden sonra orada olduğunu belirtti.

Bu vesile ile hem Osman Bey’e eserleri, güzel kitap önerileri ve hoş sohbeti için teşekkür ediyoruz, hem Türk Devrimi’nin yayınevi olan “Kaynak Yayınları’nın Türk Edebiyatı ve siyasi yazınına şimdiye kadarki olan büyük katkısını şükran ile anıyoruz ve bu şerefli yayıncılık çizgisini geliştirmeleri için cesaretlendiriyoruz.

Yazıda geçen ilgili kitaplar:

https://www.nadirkitap.com/antakya-ya-yagmur-yagiyor-cagdas-hatay-li-sairler-antolojisi-osman-yildirim-kitap60757.html

https://www.nadirkitap.com/mustafa-kemal-in-halkcasi-osman-yildirim-kitap5759035.html

https://www.kaynakyayinlari.com/mihail-p362412.html

https://www.kaynakyayinlari.com/gunes-in-katli-p363894.html

https://www.kaynakyayinlari.com/ataturkun-butun-eserleri-tum-set-30-cilt-p362296.html

https://canyayinlari.com/kitapdetay/16672/gulunun-soldugu-aksam/

# chp # atatürk # Perinçek # vatan partisi # Doğu Perinçek # kitap # osman yıldırım # kaynak yayınları # halk partisi # osman bey