Türkiye ile PKK arasında taraf değillermiş

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Amerikancı PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin yönettiği sözde Demokratik Suriye Güçlerinin (DSG) başındaki Mazlum Kobani, “Türkiye ile olan farklılıklarımızı diyalog yoluyla çözmek istiyoruz. DSG olarak Türkiye ile PKK arasındaki savaşta taraf olmadığımızı defalarca dile getirdik. Onlarla her türlü görüşmeye hazırız” dedi. Konuşmanın neresinden tutsanız dökülüyor. Ne savaşı, ne tarafı, ne diyaloğu? Siz önce dönüp Suriye Arap Cumhuriyeti'ne ve bölgeye ABD/İsrail adına verdiğiniz zararın hesabını verin. Türkiye ile PKK taraf değildir ve bu olgu PYD/YPG içinde aynen geçerlidir. Türkiye, PKK ve kollarını bölgeden temizlemek için çalışıyor ve bu noktada geri adım atması mümkün değildir. Zaten TSK sadece Irak'ın kuzeyinde değil, Suriye'nin kuzeyinde de PKK/PYD'ye karşı harekatlarını ayrım gözetmeksizin devam ettiriyor.

Mazlum Kobani Pentagon'a yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Baraa Sabri'nin röportajından mesajlarını gönderiyor. Sanki, PYD/YPG bölücü örgütü, ABD emperyalizminin kara gücü PKK ile tüm bağlarını koparmış da öyle konuşuyor havası yaratılmaktadır. Ferhat Abdi Şahin'in (Mazlum Kobani) PKK önderliği tarafından istenmediği ve yerine adam arayışında oldukları biliniyor. Hatta bir ara basına yansıyan haberde görevden alındığı ve daha geri pozisyonlara itildiği yazılmıştı. Er veya geç PKK ile PYD/YPG arasındaki çelişkiler çatışmalara dönüşecek. ABD/İsrail Suriye'nin kuzeyinde bir oldubitti yaratmak ve kukla devlet kurmak için her şeyi yapabilir.

Baraa Sabri’nin Şam hükümetiyle ilişkiniz nasıl? sorusunu, “Rejimle ilişkilerimiz kesintisiz devam ediyor ve aramızdaki mevcut farklılıkları gidermek istiyoruz. Esad rejiminin şu anda çözüme hazır olmadığı sonucuna vardık. Rejim, 'kazanan' bir konumdaymış gibi konuşuyor ve kendi pozisyonundan 2011'deki statükoya sahipmiş gibi kararlarını dayatıyor." şeklinde yanıtlıyor. Beşar Esad önderliğinde ki Şam Hükümetinin savaşı kazandığını ABD'li uzamanlarda dahil herkes kabul etmiş durumda. Şimdi ise Şam Hükümeti işgal altındaki kalan toprak parçalarını anavatanlarına katma mücadelesi veriyor. Bu bağlamda Mazlum Kobani'nin “Geçmişe asla dönmeyiz, anayasal olarak kabul edilmemiz lazım” sözlerinin de bir hükmü kalmıyor.

Mazlum Kobani “Siyasi çözüme kadar ABD’nin kalmasını istiyoruz” sözlerini sürekli tekrarlıyor ve ABD/İsrail'siz bir çözümün olamayacağını söylüyor. ABD/İsrail uşaklığı çözüm değil çözümsüzlük getirir. Bölgemizde yaşananlar bunun en somut örneğini oluşturuyor. ABD emperyalizmi dünyamızın her yerine bela götürmüştür. Emperyalizm gıdasını savaşlardan alır ve sürekli sorun yaratır.

# türkiye # pkk # suriye # israil # pyd # beşar esad # şam # pentagon # ABD emperyalizmi # pkk pyd