"ÖDP'yi PKK BÖLDÜ"

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

SOL PARTİ'NİN SON HDP ÇIKIŞININ ANLATTIKLARI (1)

Alper Taş: ÖDP'Yİ PKK BÖLDÜ

Artı Gerçek'ten İrfan Aktan 30.01.2022 tarihinde Sol Parti PM (Parti Meclisi) Üyesi Alper Taş ile HDP ve "Kürt meselesi" üzerine uzun bir röportaj gerçekleştirdi. Geçen günlerde PKK/HDP'nin yayın organlarından yeni Yaşam Gazetesindeki köşesinde, eski sahte TKP'li Veysi Sarısözen Sol Parti ve Alper Taş'ı bu görüşlerinden dolayı eleştiren bir yazı kaleme almıştı. Sol Parti'nin HDP'ye yaklaşımına ve çağrılarına sessiz kalışını sert sözlerle eleştiren Veysi Sarısözen yalnız değildir. PKK/HDP'nin kuyruğundaki pek çok örgütte bu tavrından dolayı Sol Partiyi eleştiriyor. Bizde bu yazımızda konuyu ele alarak yaklaşımımızı açıklayacağız.


PKK'nın şubesi HDP'nin "Tutum Belgesini" açıklamasının ardından ziyaretlere başladı ve daha sonrada bazı sahte solcu gruplarla biraraya gelerek "Üçüncü İttifak" oluşturmak için zemin yoklamasında bulundu. Aslında bu girişimiyle Millet İttifakına bir mesajda vermiş oluyor. Sol Parti, HDP’nin “Demokratik İttifak” çağrısına 17 Ocak’ta şöyle yanıt verdi: “Partimiz bu aşamada hangi koşullarda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin bir ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. Bu bağlamda HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı adı altında yapılacak çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız."


Aşağıda daha çok Alper Taş'ın açıklamalarına yer verecek ve elden geldiğince yoruma fazla yer vermemeye çalışacağız. Aksi halde çok uzun ve günler süren bir yazı dizisi hazırlamamız gerekecek.


SOLDA BÖLÜNMELERDE PKK'NIN BELİRLEYİCİ ETKİSİ


Röportajda en ilgi çekici bölümü ise "Kürt siyasi ulusal hareketi" olarak değerlendirilen PKK'nın ÖDP üzerindeki etkisi ve bölünmesine neden olması.  Alper Taş bu bağlamda yaşanan sorunların son dönemde başlamadığını ve kökeninin ÖDP'nin kuruluş dönemine kadar uzandığını söyleyerek şöyle bir açıklamada bulundu: (...) Ama mesele Kürt siyasi, ulusal hareketiyle bir sosyalist hareketin nasıl ilişki kuracağına dairdir. Sorunun esas belirgin odağı budur. Üstelik bu, Türkiye sosyalist hareketini bölen bir sorun olageldi. Türkiye solunun 1990'lı yıllardan itibaren yaşadığı ayrışmalara baktığımızda, önemli bir nedenin bu olduğu görülür. ÖDP’deki ilk ayrılık, ÖDP nedir, Kürt hareketi nedir, ÖDP ne yapmalı, Kürt hareketiyle nasıl ilişki kurmalı tartışmasına dayanıyor. ÖDP’den ayrılanlar da daha sonra kendi aralarında, yine bu tartışma etrafında birbirlerinden ayrıldılar. Soldaki bu tartışma ve ayrışma hâlen de devam ediyor." dedi. Alper Taş PKK'nın solu bölmedeki rolünü doğru tespit etmektedir. PKK, sol parti ve örgütlerin anti emperyalist damarının dumura uğratılmasında da etkin olmuştur. EMEP tipi partilerin ısrarla kuyrukçuluğa devam etmesi buna iyi bir örnek teşkil etmektedir.


10 yıl ÖDP başkanlığı yapan Alper Taş ÖDP'deki bölünme sürecini daha da somutlaştırır: "ÖDP’de azımsanmayacak bir grup arkadaş Türkiye devriminin artık mümkün olmadığını, buna mukabil artık esas olarak Kürdistan’daki devrimci mücadeleye lojistik destek yapmak gerektiğini söyleyerek parti içinde bir tartışma, gerilim yarattı. ÖDP içindeki bu gerilim ve tartışmaya maalesef Kürt hareketi de yukarıdan dâhil veya müdahil oldu. Oysa ÖDP gibi bir partinin bağımsız gelişmesi, güçlenmesi mümkün olsaydı, Kürt siyasi hareketinin de, Kürt sorununun da bugünkü tıkanıklığını aşması açısından önemli bir dinamiğe dönüşebilirdi. 1990'lı yıllarda Türkiye’nin en anlamlı çabası maalesef iç tartışma ve Kürt hareketinin müdahaleleriyle boşa düştü. (...) ÖDP’deki bölünmenin ana kaynağı evet, Kürt hareketinin (PKK.Mİ) hem içeriden hemde dışarıdan müdahaleleriydi." sözleriyle çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. Özelliklede 1990'lı yıllarda sol örgütlerin tümünde bu sarsıntı yaşanmıştır. O dönemde yurt dışında farklı ülkelerde doğrudan yaşanan tartışmaları ve yayın organlarını izleme olanağına sahiptik. Silahlı mücadeleyi savunanlarda dökülme diğerlerinden daha fazla oldu. TKP (M-L)'nin her kanadından Dev-Yol'a kadar örgütlerin safları boşalıyordu. Günümüzde ise küçük kümelere dönüşerek geçmişi yad edenler kulübüne dönüştüler!
 


PKK'nın düne kadar sol örgüt ve partilerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde örgütlenmelerine müsaade etmek şöyle dursun şiddet uygulamış, sindirme eylemleri düzenlemiştir. Bundan nasibini alanlardan biri de ÖDP. Alper Taş bu duruma şöyle parmak basıyor: "Örneğin Kürt hareketi, ÖDP’nin Kürt bölgelerinde örgütlenmemesi gerektiğini savunuyordu. ÖDP’nin Kürdistan’da örgütlenmemesi konusunda basınçlar söz konusu oldu. ÖDP’nin kuruluş dönemlerinde. Mesela seçimlerde ÖDP’nin Kürt bölgelerinde aday göstermemesi tartışmaları yaşandı ve nitekim ÖDP aday göstermedi. Yine, Parti içinde bir kriz çıktı, yeterli çoğunluk olmadı ve ÖDP seçimlere Kürt bölgelerinde aday göstermeyerek girdi. ÖDP içinde Kürt hareketiyle böyle ilişkilenmeyi savunan ve sonradan ayrılan arkadaşların etkisiyle oldu bu. Oysa bize göre bu ÖDP’yi tüketen, çürüten müdahalelerdi. "


Yayın organlarımızda PKK ve yan kollarının ülkede yarattıkları tahribatlara sürekli dikkati çektik. PKK sadece HDP gibi partileri kurmakla yetinmedi. Sol partileri, sendikaları, değişik demokratik kitle örgütlerini ve bazı Alevicilik yapan kuruluşları da ele geçirmek için çalıştı ve kısmende başarılı oldu. Alper Taş bizim bu tespitimizi doğrular açıklamalarda bulunuyor ve şöyle diyor: "Ayrıca bahsettiğim sorun sadece ÖDP bağlamında yaşanmadı. Değişik kurumlarda, sendikalarda, derneklerde sivil toplum alanında Kürt siyasi hareketinin kendi hegemonyasını kurma çabaları, kendi gündemi dışında başka bir şeyin görünür olmaması yönündeki eğilimi ve buna kraldan çok kralcı olan bazı sosyalistlerin de eşlik etmesi önemli kırılma noktaları oldu. Türkiye sosyalist hareketinin en önemli çabası olan ÖDP, elbette başka bir sürü nedenle birlikte, Kürt hareketinin bu eğilimi nedeniyle de berhava oldu."


Amerikan emperyalizmi ve İsrail PKK'ya sadece silah kullandırtmadı! Türkiye'deki siyasi alana girerek, etnik ve dini çevrelere el atarak onları Türkiye karşıtı güçler haline getirmeye çalıştı. PKK'nın yarattığı hasarın boyutu oldukça büyüktür. 

(Devam edecek)

# türkiye # pkk # hdp # ittifak # ÖDP # Alper Taş